Maayke

Het geheim zit ‘m niet in de ingrediënten van de ovenschotel…

Makkelijkere en simpelere gerechten zijn er haast niet dan ovenschotels. Je kunt er allerlei kanten mee op en oneindig variëren met ingrediënten. Zo schreven we al eerder over ovenschotels met bloemkool, frikandel, Doritos en de heerlijke pasta met tonijnovenschotel. Al met al genoeg keuze dus! Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw ovenschotel perfect uit de oven komt, zonder dat het compleet uit elkaar valt?

Dankzij deze geheime tips van Libelle zal jouw ovenschotel nooit meer mislukken!

De juiste volgorde
Het belangrijkste voor een perfecte ovenschotel is… de verschillende lagen. Volgens Libelle is het belangrijk dat je minstens 4 lagen gebruikt in een ovenschotel, maar ook de volgorde van deze lagen is erg belangrijk. Gebruik je een andere volgorde dan het onderstaande, dan bestaat er een grote kans dat je gerecht uit elkaar valt bij het opdienen en dat je gerecht niet goed gaar is.

  • Laag 1: gebruik op de onderste laag vlees, vis of een vleesvervanger. De sappen van de bovenste lagen druipen namelijk naar beneden en hierdoor blijft het vlees, de vis of de vleesvervanger sappig en mals. Wil je helemaal geen vlees(vervangers)? Kies dan voor paddestoelen of noten in je gerecht.
  • Laag 2: gebruik voor de tweede laag alleen de groenten. Combineer je verschillende soorten groenten? Let er dan op dat ze ongeveer dezelfde grootte en garingstijd hebben. Extra harde groente kun je van te voren alvast koken of stomen.
  • Laag 3: bij deze derde laag is het belangrijk om koolhydraten zoals aardappelen of pasta te gebruiken. Omdat deze laag vrijwel in het midden zit trekken de smaken van de andere lagen hier goed in. Als je aardappelen gebruikt kun je het beste aardappelschijfjes gebruiken.
  •  Laag 4: en nu: de saus. Deze laag is erg belangrijk want de saus helpt het gerecht tegen uitdroging. Je zou kunnen kiezen voor tomaten-, kaas- of een compleet andere saus. Let er op dat je een dunne laag saus gebruikt, anders bestaat de kans dat je ovenschotel te sompig wordt.
  • Laag 5: de toplaag. Net als de saus dient ook deze laatste laag als bescherming tegen uitdroging van het gehele gerecht. Daarnaast vormt de toplaag een knapperige en krokante korst bovenop. Keuzes hiervoor zijn bijvoorbeeld geraspte kaas, mozzarella, paneermeel of voor de veganisten onder ons: fijngehakte noten of een mix van pitten en zaden.

Lees ook: Mjammie: zo maak je een heerlijke aardappelovenschotel met courgette

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay