03 januari 2018
Sabine

Het heeft alleen zin wanneer je je sigaretten links laat liggen

Dat roken ontzettend ongezond is, weet iedereen wel. Je hoeft alleen maar de nare afbeeldingen op de verpakking te kijken om over deze kennis te beschikken. Het is daarom niet zo gek dat stoppen met roken een van de populairste voornemens is voor het nieuwe jaar. Heb jij ook besloten af te blijven van de nicotine staafjes? Eet dan tomaten om je longen wat te herstellen.

Tomaten hebben een herstellende werking op de longen van ex-rokers.

Rokers
Stoppen met roken mag dan wel het voornemen zijn van vele rokers, maar er daadwerkelijk mee stoppen is toch best moeilijk. Lukt het je wel? Dan is het zeker niet onverstandig om je tegoed te doen aan tomaten. Uit een studie van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt namelijk dat de longcapaciteit van ex-rokers wordt hersteld wanneer er dagelijks tomaten worden genuttigd.

Longonderzoek
De longen van 650 mensen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk werden tien jaar lang onder de loep genomen. Aan de deelnemers werd gevraagd om vragen te beantwoorden over hun dieet en daarna moesten ze een longtest afleggen waarin hun longfunctie werd onderzocht. Deze vragenlijst en longtest werden in 2002 afgenomen en nog een keer in 2012. Met factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, BMI, sociaal-economische status en fysieke activiteit werd ook rekening gehouden.

Fruit
Wat bleek? De mensen die minstens twee tomaten per dag aten, hadden een betere longcapaciteit. Dit gold voor iedereen, maar het effect was vooral duidelijk te zien bij ex-rokers. Ook bepaalde stoffen in fruit hebben een soortgelijk effect. Echter zou je dan wel drie porties fruit per dag moeten eten.

Lees ook: Heb je ook zo’n verschrikkelijke hekel aan stukjes in je eten? Volgens de wetenschap komt dat hierdoor!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Pixabay