Er zijn verschillende manieren om je jus dikker te krijgen

Als iets lekker smaakt bij de stamppot, op worst en spekjes na, is het wel een royale lepel jus. Met name in de winter doen we niet zuinig met jus. Maar wat nu als je jus tijdens het bereiden wel heel dun is geworden?

Op een van de volgende manieren kun je jus weer dikker krijgen. Het ligt er maar net aan wat je nog in je keukenkastje hebt staan.

Maïzena

Het mooie aan maïzena is dat het glutenvrij is en het maakt je jus in no time dikker. Houd daarvoor wel de juiste verhoudingen aan: 1 eetlepel maïzena per 240 milliliter jus (wat neerkomt op een mok). Het is daarnaast het beste om 1 theelepel per keer toe te voegen aan je jus, zodat je niet eindigt met een te dikke saus. Meng daarvoor de maïzena met een beetje water zodat het een pasta vormt. Voeg daarna toe aan de jus en blijf roeren tot het met de jus is vermengd.

Bloem

Net als met maïzena is het het beste om eerst wat bloem met water te mengen voordat je het toevoegt aan de jus. De verhoudingen verschillen echter wel. Als je je jus wilt verdikken met bloem, gebruik dan twee eetlepels bloem per 240 milliliter jus. Los het op in water en roer daarna door de jus met een houten pollepel.

Tapioca 

Niet erg bekend, maar wel effectief: tapioca. Het zetmeel kun je tegenwoordig in de meeste grotere supermarkten wel verkrijgen. Je hoeft het poeder ook niet eerst te vermengen met water. Je kunt meteen een theelepel aan de jus toevoegen. Blijf wel goed roeren tot de jus dikker wordt.

Lees ook: Stamppot op het menu? Deze aardappelen maken ‘m het lekkerst

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels, Shameel