04 november 2021

Doktoren waarschuwen voor mogelijke blijvende problemen

Nu het verkoudheidsseizoen weer vol in swing is, zoeken we allemaal wanhopig naar manieren om toch maar zo snel mogelijk van al het gesnotter af te zijn. Zo is er nu ook een TikTok-trend die een oplossing claimt te hebben. Maar wat blijkt? Niet alleen werkt het niet, maar het maakt de boel zelfs erger.

Knoflook in je neus

Om maar direct met de deur in huis te vallen: op TikTok raden verschillende gebruikers elkaar in video’s aan om twee teentjes knoflook in de neusgaten te drukken. Als we de video’s mogen geloven, werkt het als volgt: ben je flink verkouden? Stop dan in elk neusgat een teen knoflook. Laat ze 10 à 15 minuten zitten en voilà, je gesnotter is verleden tijd. Maar zo werkt het dus niet.

Averechts

Sterker nog, het maakt je problemen zelfs erger. KNO-arts Ingrid van Rooy legt bij Flair Online uit wat er écht gebeurt: “Door knoflooktenen in je neus te stoppen, maak je de neusgaten dicht waardoor het slijm zich ophoopt. Daarnaast prikkelt knoflook de neusslijmvliezen, wat voor overmatige slijmproductie zorgt”, legt ze uit. Maar wat zie je dan precies in die video’s? “Als je slierten ziet, is dat slijm dat juist wordt aangemaakt door de knoflook en de blokkade. Je lost hier dus niets mee op.” Aha. Maar het wordt nog erger: “Als je dit regelmatig doet, kunnen de neusslijmvliezen geïrriteerd raken. Ook dan krijg je alleen maar meer last van neusverstopping of slijm in de neus”, vertelt ze.

Gevaarlijk

Niet alleen werkt het dus averechts, maar het is zelfs op de lange termijn een gevaar voor je gezondheid, legt Van Rooy uit. Het is namelijk nooit een goed idee om vreemde voorwerpen in je neus te stoppen. “Het is geen goed idee om vreemde objecten of etenswaren in je neus te stoppen. Dit is iets wat we al aan kleine kinderen uitleggen”, aldus Van Rooy. “Het is vooral gevaarlijk als een stuk van de knoflook vast komt te zitten, bijvoorbeeld door in te snuiven, of als het er niet in zijn totaliteit uit komt. Daar krijg je nare ontstekingen van. Denk aan een bijholteontsteking waarbij je last hebt van koorts en hoofdpijn.” Aiii. Kortom: verkouden en een snotterige neus? Gewoon een zoutoplossing of neusspray gebruiken dus. Deze TikTok-hack kun je beter links laten liggen en de knoflook mag in je keukenkastje blijven.

@rozalinekatherine

i’m shook lol #tiktoktaughtme #thankyoutiktok #tiktokhacks

? Coffee Music – Cafe Music BGM channel

 

Lees ook: Recept: met deze TikTok-hack maak je het ultieme ontbijt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flair Online | Beeld: Unsplash, Tijana Drndarski