De 10 lekkerste wintersportgerechten

Esther Reitsema

Deze móet je geproefd hebben!

De wintersporttijd is fantastisch – niet alleen voor alle fanatieke skiërs onder ons, maar ook voor iedereen die houdt van de heerlijke gerechten uit de Alpengebieden. Of je nu een hele week alleen maar op de latten staat of thuis lekker warm onder een dekentje kruipt, een goede maaltijd is altijd belangrijk. Daarom hebben we de 10 lekkerste wintersportgerechten voor je op een rijtje gezet.

1. Wiener Schnitzel mit Pommes

Misschien een open deur, maar een schnitzel die zo groot is dat-ie niet op het bord past, hoort wel echt thuis in dit rijtje. Besprenkel die met wat citroensap, gooi er een flinke portie patat bij en je hebt de perfecte wintersportlunch!

2. Kaiserschmarrn

Als je van pannenkoeken houdt, is dit hét wintersportgerecht voor jou. Kaiserschmarrn zijn luchte, gekaramelliseerde stukken pannenkoek die worden geserveerd met pruimencompôte en poedersuiker. Dit is eigenlijk een dessert, maar een flink gevuld bord fungeert prima als lunch!

3. Croque-Monsieur

Niet zomaar een tosti: de croque-monsieur wordt gemaakt met brood, ham, bergkaas en bechamelsaus en komt met die heerlijke combinatie van ingrediënten toch echt met kop en schouders boven onze eigen tosti uit.

4. Spaghetti Bolognese

Waar je ook op wintersport bent, dit maaltje staat overal op het menu. De beste maken ze natuurlijk in Italië, maar in Oostenrijk of Zwitserland smaakt-ie ook prima!

5. Goulashsoep

Dit gerecht is van oorsprong Hongaars, maar wordt volop in de wintersportgebieden geserveerd. Een heerlijke kruidige soep met vlees, aardappel en groente.

6. Käsespätzle

De Käsespätzle is een Oostenrijks gerecht dat bestaat uit – nou ja – kaas, kaas en nog eens kaas. Heel machtig dus, maar wel de hemel voor alle kaasliefhebbers onder ons.

7. Currywurst mit Pommes

De welbekende curryworst mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Je kan dit gerecht in elke willekeurige skihut bestellen. Perfect voor wanneer je het een avondje íets te bont hebt gemaakt in de après-ski!

8. Rösti

Dit gerecht kom je vooral op de Zwitserse menukaart tegen, en is het perfecte maaltje wanneer je iets wil dat écht vult. Rösti is een soort aardappelpannenkoek die geserveerd wordt met verschillende ingrediënten: ham, kaas, groenten, zalm: whatever you like!

9. Tiroler Gröstl

Nog zo’n gerecht voor de stevige trek. De Tiroler Gröstl begon ooit als een soort ‘restjesmaaltijd’, maar is inmiddels uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd gerecht. Aardappel, ui, spek en rundvlees met daarbovenop een spiegeleitje. Yum!

10. Kaasfondue

Jazeker, ook tussen het skiën door wordt er flink gesnoept. De kaasfondue is vooral in Frankrijk en Zwitserland een standaard gerecht op de menukaart. Heerlijk om een stokbroodje in te dippen…

Lees ook: Wintersportrecept: zelf Skiwasser maken

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Snowplaza | Beeld: iStock