Geen boter in huis? Geen paniek

Het is vast niet de eerste keer -en helaas ook zeker niet de laatste keer- dat je na het boodschappen doen erachter komt dat je tal van boodschappen bent vergeten. Terwijl je juist voor de boter naar de winkel ging, heb je alles meegenomen behalve de boter. Je kunt mokkend weer naar de winkel lopen, fietsen of rijden om alleen boter op te halen, maar je kunt het ook heel makkelijk vervangen.

Goede vervangers voor boter

Als je eieren wilt bakken, is een alternatief voor boter wat zonnebloem- of olijfolie. Als je de keukenprinses aan het uithangen bent en een taart of cake bakt, maar geen boter hebt, kun je dit vaak prima vervangen door margarine of zonnebloemolie. Heb je echter wel boter in huis maar net niet genoeg? Dan kun je dit tekort aanvullen met een kwart Griekse yoghurt. Als het recept bijvoorbeeld vraagt om 240 gram boter kun je de boter halveren en dus 120 gram boter gebruiken en vervolgens 70 gram Griekse yoghurt.

Alternatieven

Een andere vervanger van boter is appelmoes. Veel veganisten zweren erbij. Je kunt appelmoes ook gebruiken als eivervanger, maar als je het wilt gebruiken als botervervanger moet je de hoeveelheid halveren. Vraagt het recept bijvoorbeeld om 200 gram boter? Dan gebruik je 100 gram appelmoes.

Als je graag een boterham wilt smeren, maar geen boter hebt, kun je je bammetje besmeren met wat kokosolie of zelfs roomkaas. Een andere gezonde optie om toch een romige boterham te creëren is deze te beleggen met wat schijfjes avocado.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Extra Crispy | Beeld: Unsplash