Tjitske

Bakken zonder suiker kan prima

Heb je zin om een heerlijke cake of taart te bakken maar raak je een beetje onpasselijk van de hoeveelheid suiker die er in moet? Het is soms best confronterend om die hoop suiker te zien. Je gaat nog eens nadenken over je baksel, want hoe lekker het ook is, gezond is anders. Toch zijn er ook iets gezondere opties om je baksels mee te zoeten. Of je kunt ze gebruiken als afwisseling of vervanging van gewone suiker. Bakken zonder suiker kán!

De ene optie is gezonder dan de ander.

1. Honing

Honing is een goede vervanger voor suiker, omdat het lekker zoet smaakt. Wel maakt het het deeg vochtiger en plakkerig, dus houd daar rekening mee in je recept. Het is iets gezonder dan suiker, maar bevat natuurlijk alsnog wel calorieën. Bakken met honing is altijd even experimenteren en het de kans is aanwezig dat het verbrandt. Gebruik het dus alleen in beslag van cakes en taarten.

2. Ahornsiroop

Net als honing maakt ahornsiroop je beslag zoeter en plakkeriger. Het smaakt zoet en een beetje karamelachtig. We raden ahornsiroop af bij het bakken van koekjes, maar door cakebeslag werkt het wel erg goed.

3. Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker is een ideale vervanger van ‘gewone’ suiker, want je kunt het één op één vervangen. Het smaakt iets aardser dan gewone suiker, maar totaal niet naar kokos! Het kan wel iets sneller verbranden dan gewone suiker, dus pas daar mee op.

4. Turbinadosuiker

Turbinadosuiker is een ruwe rietsuiker. Het aantal calorieën en de hoeveelheid suiker blijft gelijk, maar het is ongeraffineerd en lekker knapperig. Deze suiker werkt goed in koekjes of als decoratie.

5. Fruit

In plaats van veel suiker toe te voegen, kun je er ook voor kiezen om iets meer fruit erin te doen. Je kunt bijvoorbeeld een rijpe banaan prakken voor wat extra zoetigheid én plakkerigheid. Ook (ongezoete) appelmoes of ananas werkt goed. Je voegt smaak en zoetigheid toe. Zo kun je dus prima bakken zonder suiker.

6. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is ontdaan van het sap, waardoor de zoetigheid geconcentreerder smaakt. Je kunt bijvoorbeeld dadels, rozijnen of ander gedroogd fruit even stoven en pureren om vervolgens toe te voegen aan je beslag.

Lees ook: Zo maak je een romige pindakaascheesecake met browniebodem

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels