Christel

Vanavond maar meteen proberen?

Je houdt van spruitjes of je houdt er niet van: er lijkt geen middenweg te zijn. Van doorgekookte bittere, spruitjes wordt niet iedereen blij, maar er zijn tal van manieren waarop je je spruitjes smakelijk kunt maken voor iedereen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Goed om te weten

1. Boodschappen doen

Allereerst is het belangrijk om goed te kijken naar wat voor spruitjes je koopt. Het is goed om te weten dat de grootte van de spruit de smaak van de groente beïnvloedt. Een grotere spruit smaakt bitterder dan een kleine spruit. Een kleine spruit is ietsje zoeter.

2. Droog de spruiten

Spruiten wassen voordat je ze in de oven stopt spreekt voor zich. Neem echter nog wel even de tijd om de spruiten goed te laten drogen. Hoe meer vocht er in de spruiten zitten, hoe minder knapperig deze worden.

3. Rooster de groente op een hoge temperatuur

Wil je het beste resultaat? Rooster je spruiten dan op een hoge temperatuur in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de spruiten lekker krokant. Let wel op dat je spruiten niet te lang in de oven zitten, verkoold zijn ze immers niet zo lekker.

4. Plaats de gesneden kant naar beneden

Snijd de spruiten altijd door de helft voordat ze in de oven belanden. Deponeer de spruiten overigens niet lukraak op een bakplaat. Plaats de gesneden kant van de spruit naar beneden. Waarom dit beter is? De binnenkant van de spruit gaart hierdoor sneller. Bovendien karameliseert de groente ook nog eens door de hoge temperatuur. Geef de spruiten bovendien ook genoeg ruimte op de bakplaat om volledig te kunnen garen.

5. Olie

Wees niet te zuinig met de olie als je de spruiten wil roosteren. Even een goede scheut olijfolie over de spruiten schenken en ze worden heerlijk knapperig.

6. Experimenteer

Je kunt de spruiten uiteraard op smaak brengen met wat zout en peper. Maar experimenteer ook eens met diverse soorten kaas of met balsamicoazijn, citroensap en sojasaus.

Hier kun je de lekkerste spruitjesrecepten vinden.

Lees ook: Zo maak je je kant-en-klare pastasaus een stuk lekkerder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten, The Kitchn | Beeld: Unsplash