Na een lange werkdag toch maar pizza bestellen? Niet meer met deze tips

Werk, kinderen, sport, een cursus hier en daar: het leven kan behoorlijk druk zijn. Als je thuiskomt van een drukke dag heb je vaak geen zin om boodschappen te doen en uren in de keuken te staan voor een gezonde maaltijd. Een telefoontje naar de lokale pizzeria is dan ook al snel gepleegd. Hoewel dit op zijn tijd natuurlijk hartstikke lekker is, is het allesbehalve gezond. Daarom zetten wij zes tips op een rijtje om gezond eten wat makkelijker te maken, óók als je het druk hebt. 

1. Maak een planning

Als het bezige bijtje dat je bent, weet je vast dat een goede planning essentieel is. Hetzelfde geldt voor gezond eten. Pak daarom elke zondag een momentje om een plan te maken voor de komende week: welke gezonde recepten wil je gaan maken, welke ingrediënten heb je daarvoor nodig en welke snacks wil je meenemen naar werk? Eventueel kun je ook alvast boodschappen doen voor de hele week, zodat je alles al in huis hebt. Of laat je boodschappen bezorgen, dat scheelt weer tijd. Ga je echt een drukke week tegemoet? Maak dan op zondag ook alvast wat maaltijden klaar, zodat je ze gedurende de week alleen maar hoeft op te warmen. Zo wordt ook de verleiding om pizza te bestellen na een lange werkdag een stuk kleiner. Je hebt immers al eten thuis!

2. Begin de dag met een gezond ontbijt

Vanaf het moment dat de wekker gaat tot het moment dat je op je werk bent, verloopt je ochtend waarschijnlijk als een chaotische waas. Snel douchen, zorgen dat de kinderen aangekleed zijn en gegeten hebben, de honden uitlaten en zelf snel maar even een banaantje meepikken voor onderweg. Niet bepaald de meest gezonde start van je dag, zo vertelt Ooshma Garg aan Inc. Garg is de oprichtster van Gobble, een maaltijddienst voor drukke professionals. Zij gelooft dat een gezond ontbijt essentieel is om je lichaam klaar te maken voor een lange dag. “Ik ben een vrouw die veel onderweg is, dus ik heb twee standaard ontbijtopties. Griekse yoghurt vol probiotica of een smoothie met spinazie, banaan en kokoswater zonder extra toegevoegde suikers”, vertelt ze. Garg raadt ook aan je dag te beginnen met heet citroenwater. “Dit geeft je immuunsysteem een boost, versterkt de hersenen, hydrateert, bevordert de spijsvertering en verlicht stress”, legt ze uit.

3. Neem gezonde snacks mee

De schappen in de supermarkt liggen vol heerlijke koekjes en tussendoortjes, maar gezond zijn die vaak niet. En ook de snacks op het werk zijn vaak niet bepaald voedzaam. Daarom is het belangrijk om zelf gezonde snacks mee te nemen, zoals fruit, noten, snackgroenten of een bakje kwark. Hierbij is het echter wel oppassen geblazen dat je niet de hele zak noten in een dag oppeuzelt. Garg raadt daarom aan om alleen de portie mee te nemen die je gedurende de dag wil eten. Denk bijvoorbeeld aan een bakje met een handjevol amandelen en een stuk of tien snoeptomaatjes. “Het is beter om een kleine portie in een bakje te doen dan de hele zak of doos van je snack mee te nemen”, legt Garg uit.

4. Drink voldoende water

Weet jij je weg wel te vinden naar het koffieapparaat? Hoewel een kopje koffie natuurlijk voor een goede cafeïneboost zorgt, kun je beter niet te veel koffie drinken. Garg raadt aan om voldoende water te drinken. “Op die manier zorg ik ervoor dat mijn lichaam geen eventuele gifstoffen binnenkrijgt”, legt zij uit. “Ik neem mijn grote waterfles overal mee heen en zorg dat ik ‘m minstens twee keer bijvul gedurende de dag.”

5. Ga voor een lichte lunch

‘s Ochtends geen tijd gehad om lunch te maken en bestel je daarom maar voor de zoveelste keer een lekker belegd broodje op werk? Hoewel dit natuurlijk de ideale pauze van je werkzaamheden is, is zo’n broodje vaak niet bepaald gezond en zit-ie bomvol calorieën. Als je op de gezonde toer wilt, kun je beter kiezen voor een lichte lunch. Denk bijvoorbeeld aan een simpele salade met al je favoriete ingrediënten. Snel klaar en ook nog eens hartstikke gezond. Natuurlijk kun je de vettige dressing beter achterwege laten. Kies liever voor een eigengemaakte dressing van een beetje olijfolie met wat citroensap. Niet genoeg aan een salade? Eet er dan wat crackers met hummus bij, raadt Garg aan.

6. Kies voor simpele recepten

Bij gezonde recepten denk je vaak aan talloze verse ingrediënten en flink wat uurtjes zwoegen in de keuken. Toch hoeft dit zeker niet altijd zo te zijn. Maar als je na een lange, drukke werkdag kunt kiezen uit een snelle, ongezonde hap en een gezonde maaltijd die meer voorbereiding vereist, dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Zorg er daarom voor dat je een paar simpele én gezonde recepten achter de hand houdt. Denk bijvoorbeeld aan een groentepannetje met spruitjes en doperwten of romige pasta met spinazie en champignons.

Lees ook: 5 kruiden die niet alleen lekker zijn, maar ook ontzettend gezond

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Inc. | Beeld: Unsplash, Luisa Brimble