Sanne

Supermarkten willen stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren

Blikjes met ontzettend zoete energydrank die je voor een paar cent koopt in de supermarkt: ze zijn vooral onder de jeugd erg populair. Helaas zijn ze niet erg gezond. Kinderartsen pleiten al jaren voor een leeftijdsgrens op energiedrankjes. Nu zijn ook supermarkten bereid om te stoppen met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren. Maar wat maakt de drankjes eigenlijk zo ongezond?

Drie ingrediënten

Energiedrankjes bevatten allemaal ongeveer dezelfde ingrediënten. Maar wat zorgt ervoor dat je hier zoveel energie van krijgt? Drie ingrediënten zijn daarvoor heel belangrijk: suiker, cafeïne en taurine. Cafeïne is het stofje dat je alerter maakt, net als taurine, dat daarnaast ook prestatieverhogend zou werken. Suiker wordt omgezet in energie, maar dit uit zich in een kortdurende piek en geen langdurige effecten.

Suikerpiek

Zo’n drankje zorgt dus voor een suikerpiek, maar hoe ongezond is dat? “Alle energiedrankjes staan buiten de Schijf van Vijf”, zegt Iris Groenenberg van het Voedingscentrum. “Dat geldt ook voor de lightvarianten. Ons advies is niet voor niets: drink geen energiedrankjes. Als je dat toch doet, hou het dan vanaf dertien jaar bij maximaal één blikje per dag.” Echter lijken jongeren zich niet aan dit advies te houden. In 2018 schatte het RIVM dat bijna twintigduizend jongeren regelmatig te veel energiedrank drinken en dus gezondheidsrisico’s lopen. Het ging toen om drie blikjes of meer dag.

De gevolgen

Wat gebeurt er als je toch regelmatig een blikje naar binnen werkt? Een teveel aan suiker wordt in het lichaam opgeslagen als vet. Daarnaast ontstaat er een vicieuze cirkel. “Jongeren staan moe op en ontbijten met een blikje voor nieuwe energie, wat zorgt voor een kortdurende boost”, legt kinderarts Brita de Jong uit. Daarna komt de dip. “Doordat het suikerniveau kortdurend piekt en daarna weer zakt, blijft de vermoeidheid voortbestaan. Waarna je denkt weer een pepdrankje nodig te hebben. Zo kunnen slaapproblemen ontstaan.”

Energiedrankjes bij jongeren

Het is algemeen bekend dat energiedrankjes extra gevaarlijk zijn voor jongeren, maar hoe komt dat? “Tieners zijn lichter”, zegt De Jong. “Daardoor is de hoeveelheid cafeïne per kilo lichaamsgewicht groter. Ook lijken ze wat gevoeliger te zijn. Dat heeft te maken met het brein dat nog in ontwikkeling is.” Volgens de kinderarts moet de leeftijdsgrens dan ook op minimaal achttien jaar komen te liggen. “Juist jongeren op de middelbare school zijn kwetsbaar. Ze zijn zelfstandig, waardoor er minder zicht is op hun leefstijl, zoals wat ze eten als ontbijt en lunch en wat ze halen bij de supermarkt.”

Lees ook: Aha: om deze reden helpen lightproducten niet bij het afvallen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels