Renée Bootsma

Zoveel calorieën zitten er in paaseitjes

De dagen rondom Pasen stoppen we ons vol met chocolade. De supermarkten zijn dan ook al vroeg in het jaar gevuld met allerlei lekkers voor de paasdagen: van chocoladepaashazen tot aan chocolade-eitjes in de gekste smaken. Vaak betrappen wij onszelf erop dat we net iets te veel paaseitjes naar binnen hebben gewerkt, wat soms resulteert in een gevoel van schuld. Maar is dat schuldgevoel wel terecht? Gelukkig moet je een redelijk grote hoeveelheid paaseitjes eten om één kilo aan te komen.

Onderzoek

Uit een onderzoek van een aantal jaar geleden blijkt dat Nederlanders ieder jaar gemiddeld 47 chocolade-eitjes eten per persoon. Nu moeten wij toegeven: bij de redactie van Kookfans gaat er ieder jaar wel iets meer doorheen. Paaseitjes zijn natuurlijk ook hartstikke lekker, maar ook verslavend: als we eenmaal beginnen aan paaseitjes, kunnen we er ook moeilijk mee stoppen. Helaas voor ons, want elk paaseitje bevat zo’n 45 calorieën.

Zoveel moet je er eten om aan te komen

Nu valt 45 calorieën gelukkig nog wel mee, maar vaak pakken we toch wat meer dan maar één paaseitje. “Paaseitjes zijn ontzettend verleidelijk omdat het kleine hapjes zijn die je makkelijk tussendoor eet,” geeft Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, aan. Gelukkig moet je behoorlijk wat paaseitjes eten om één kilo aan te komen, namelijk zo’n 150 stuks.

Pure chocolade

Toch liever wat slimmer genieten van je paaseitjes? Dan kun je het beste gaan voor paaseitjes van pure chocolade. In deze paaseitjes zit minder vet en suiker dan in de andere paaseitjes, waardoor ze ook wat lager zijn in calorieën. Volgens Seidell heb je zelfs minder kans op hart- en vaatziekten wanneer je één of twee paaseitjes per dag eet. Geniet je toch liever van paaseitjes die van witte of melk chocolade zijn gemaakt? Geen zorgen, deze zijn slechts 5 calorieën meer dan de pure eitjes. Daarentegen verlagen ze helaas de kans op hart- en vaatziekten niet.

Calorieën verbranden

Als je na het eten van de paaseitjes toch nog een schuldgevoel hebt, dan kun je bewegen om ervoor te zorgen dat je de paaseitjes weer verbrandt. Zo moet je ongeveer 10 minuten wandelen of 8 minuten fietsen om één paaseitje te verbanden. Je hoeft niet eens te sporten om de paaseitjes te verbranden; met 25 minuten achter je bureau zitten of 20 minuten staan heb je er namelijk ook al één verbrand.

Lees ook: Dit maak je met je overgebleven eieren na Pasen

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash