Renée Bootsma
60 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 300 gram oud brood
  • 500 milliliter melk
  • 200 gram suiker
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel vanille puddingpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Extra: 50 gram rozijnen + oud appeltje in stukjes

Lekker als ontbijt, maar ook heerlijk als dessert

Met de paasdagen houden we vaak een grote hoeveelheid brood over. Weggooien is zonde, maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Maak bijvoorbeeld van je oude brood deze heerlijke broodpudding. Een echte Hollandse lekkernij, gemaakt van broodrestjes geweekt in melk, eieren, suiker en kaneel. Een ware traktatie!

Broodpudding

Broodpudding is de ideale manier om oud brood op te maken. Daarnaast is het ook heerlijk als ontbijt, maar ook als dessert met een bolletje vanille-ijs. Je hebt het lekker snel gemaakt en dat met maar weinig ingrediënten. Dit recept is ideaal wanneer je nog oud brood in huis hebt waar je vanaf moet, en ook handig als er nog een oud appeltje in de fruitmand ligt. Een appel is namelijk een heerlijke toevoeging om te verwerken in deze broodpudding. Het geeft een lekkere, fruitige draai aan de broodpudding.

Voor de broodpudding raden wij aan om een (oude) brioche of een (oud) wit brood te gebruiken. Mocht je dit niet hebben, maar wel restjes hebben van een suikerbrood of de paasstol, dan kan je hier ook lekker mee experimenteren. Als je ervoor kiest om het suikerbrood of de paasstol te gebruiken, dan adviseren wij om de suiker te verminderen of helemaal weg te laten.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm in.
  • Snijd of scheur het brood in gelijke stukken en doe in een grote kom.
  • Verwarm de melk samen met de suiker in een steelpannetje tot de suiker is opgelost.
  • Giet de warme melk bij het brood en voeg eventueel de rozijnen toe. Laat even staan zodat de melk in het brood kan trekken.
  • Mix de eieren, vanille puddingpoeder, kaneel en zout door het mengsel. Voeg tot slot de stukjes appel toe.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en bak het brood in ongeveer 50 minuten af.
  • Controleer met een satéprikker of de broodpudding gaar is. Als de broodpudding nog niet gaar is, kun je hem nog even wat langer in de oven laten staan.
  • Laat de broodpudding goed afkoelen voor je hem serveert. Eet smakelijk!

Lees ook: Move over crompouce, de ‘crookie’ moet je proeven!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Adobe Stock