Roos

Wij rekenen het voor je uit

Ben je een theeliefhebber? Grote kans dat je op een gemiddelde dag wel twee à drie keer de waterkoker aanzet. Ben je altijd al benieuwd wat je precies kwijt bent aan energiekosten, wanneer je de waterkoker regelmatig gebruikt? Wij zetten het voor je op een rij. 

Zoveel kost het

We weten dat je geen liter thee naar binnen werkt, maar om een duidelijk beeld te geven van de kosten van een waterkoker gebruiken we dit als voorbeeld. Voor het koken van een liter water, zijn er ongeveer vier minuten nodig. Dat kost 0,16 kWh, en dat komt neer op 0,04 euro. Kook je dagelijks een liter water, dan kost dit 0,28 euro per week, ongeveer 1,12 euro per maand en 13,44 euro per jaar. Weten we dat ook weer.

Opnieuw aanzetten

Is het water in de waterkoker nog een beetje warm, dan kan je hem uiteraard opnieuw aanzetten. Het water heeft hierdoor minder tijd nodig om te koken. Veel mensen doen dit, al heb je ook een groep mensen die denkt dat het opnieuw aanzetten van een waterkoker schadelijk voor je kan zijn. Is dit eigenlijk zo?

Concentraties worden versterkt

The Huffington Post waarschuwde eerder naar aanleiding van een bericht van The UK Tea and Infusions Association dat je een waterkoker beter niet twee keer kan aanzetten. Het gevolg hiervan is namelijk dat het water vies gaat smaken en je er een smakeloze thee aan overhoudt. Daarnaast worden er bepaalde concentraties versterkt, denk aan nitraten en fluoride. Hoe vaker je water kookt, hoe meer van deze stoffen vrijkomen en dit zou dan weer erg slecht zijn voor je gezondheid.

Waterschapsbedrijf

Het Nederlands Waterbedrijf denkt hier echter anders over. Waterlaborant Harm de Kleine zegt hierover het volgende: “Ik kan mensen geruststellen, want dit is echt een onzinverhaal. Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen. Niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water. De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten maar dit gebeurt ook al na éénmaal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.” De meningen zijn hier dus nog over verdeeld, maar als we het Nederlands Waterbedrijf mogen geloven, valt het allemaal dus best wel mee.

Lees ook: Maak jij je airfryer grondig schoon? Dit onderdeel vergeten we steeds

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: iStock