Weer wat geleerd!

Herken je dat? Je zit met een zak chips op de bank, opent de zak en tot je verbazing is de helft gevuld met lucht. Gelukkig is de rest van de zak wél gevuld met heerlijke knapperige chips. Maar hoeveel aardappelen gaan er nou eigenlijk in een zak chips?  

Seizoensgebonden

In een zak chips zit zeker niet alleen maar lucht, weet ook mede-eigenaar van Hoeksche chips, Henk Scheele. ”Er zijn ruim drie kilo aardappelen nodig om één kilogram chips te maken”, legt Henk uit aan Favorflav. Hoewel dit aardig veel aardappelen zijn voor één kilogram chips, is dit niet het precieze aantal. ”Er kan wat verschil zitten in het seizoen omdat het droge-stofgehalte aan het begin van het seizoen lager is dan aan het einde van het seizoen.”

Precieze percentages

”Er gaan ongeveer vijf aardappelen in een kilo,” vervolgt Henk. Dat betekent dat er vijftien aardappelen nodig zijn voor één kilo chips. Wat onze grote vraag beantwoord: in een zak van 200 gram zitten in totaal drie aardappelen. Henk laat weten dat hij de precieze percentages ook weet. ”Een chips aardappel bevat 78 procent water, waardoor er dus 22 procent overblijft voor de chips,” stelt de ondernemer. ”Maar, er zit ongeveer 30 procent zonnebloemolie in de chips, dus dat komt er ook nog bij,” vervolgt hij.

Halfvolle zak chips

Maar wat is dan de reden dat de zak chips half leeg is? Daar zijn twee logische verklaringen voor. De eerste reden is vooral omdat de chips op deze manier sneller breken en dat wil je natuurlijk niet. De tweede reden is het vervoeren van de chipszakken. Door het vervoeren kan er namelijk sprake zijn van drukverschillen, wat resulteert in het uitzetten van de chipszakken. Om te voorkomen dat de zakken open knallen in het vliegtuig, zitten de chipszakken daarom niet helemaal vol.

Lees ook: Foodhack: zo schil je razendsnel aardappelen met een dunschiller

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels