Tjitske

Niet alle verantwoorde tussendoortjes zijn daadwerkelijk gezond

Vroeger konden consumenten gezonde keuzes afleiden aan het groene en het blauwe vinkje. Het groene vinkje duidde een gezonde keuze aan, zoals volkorenbrood en slanke kaas. Het blauwe vinkje was het ‘minst slechte in de productgroep’, zoals light frisdrank of koekjes met minder suiker. In de praktijk werkte dit systeem slecht, dus is het afgeschaft. Albert Heijn heeft z’n eigen systeem om aan te geven of een product hoog of laag in suiker is. De Consumentenbond pleit nu om een nieuw systeem in te voeren, de Nutriscore. Dit systeem werkt in Frankrijk al erg goed.

De Consumentenbond laat zien hoe de Nutriscore werkt en daaruit blijkt dat veel zogenaamd verantwoorde tussendoortjes toch niet zo verantwoord zijn.

Tussendoortjes

Als je naar het schap met koekjes loopt, zie je een duidelijke tweedeling tussen de ongezonde koeken, waar vaak veel boter, suiker en chocola in zit, en de ‘gezonde’ koeken. Bij de zogenaamd verantwoorde tussendoortjes liggen mueslirepen, ontbijtkoeken en rijstwafels. Toch zijn die niet altijd zo gezond als de verpakking doet geloven, iets waar de Consumentenbond duidelijkheid in wil scheppen. Zij pleiten dan ook om de Nutriscore in te voeren, waarbij tussendoortjes worden gescoord op hoe gezond ze zijn. Daar komen nog best verrassende dingen uit.

Ongezond

Veel ouders geven hun kinderen bijvoorbeeld rijstwafels mee, maar deze zijn niet zo gezond als ze lijken. Rijstwafels bevatten namelijk arsenicum, iets wat kleine kinderen slecht kunnen verdragen. Daarnaast zijn de rijstwafels met een laagje yoghurt of chocola erg ongezond, een pakje bevat al snel het equivalent van drie suikerklontjes. Ook veel mueslirepen zitten vol met suikers.

Nutriscore

Met de afschaffing van de groene en blauwe vinkjes, moeten consumenten zelf de verpakking bestuderen om te zien welk tussendoortje gezond is en niet. De Consumentenbond wil dit gemakkelijker maken door de Nutriscore toe te voegen. Voedingsmiddelen krijgen een score op basis van de hoeveelheid calorieën, suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groenten en noten. Daaruit komt een letter, van A tot en met E. A is erg gezond, E is erg ongezond. De Consumentenbond heeft een overzicht gemaakt van veel populaire zogenaamd verantwoorde tussendoortjes aan de hand van de Nutriscore. Daaruit blijkt dat veel koekjes en mueslirepen toch niet zo gezond zijn! Zelfs een andere smaak van hetzelfde koekje kan al veel verschil maken. Bekijk het overzicht hier.

Lees ook: 4 tips om verpakte sla langer vers te houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Consumentenbond | Beeld: Unsplash