Dit is waarom je aardappelen niet in de koelkast moet bewaren

Tjitske

Aardappelen horen niet in de koelkast thuis

Aardappelen zijn hartstikke veelzijdig. Kook ze, stamp ze, bak ze of frituur ze: we vinden de aardappel in vele hoedanigheden terug op ons bord. Hoewel ze niet altijd de gezondste keuze zijn, vooral niet als je ze frituurt, zijn aardappelen wél erg lekker. Er is echter één ding dat je nooit met aardappelen moet doen en dat is ze in de koelkast stoppen.

Er zijn twee redenen waarom je aardappelen niet in de koelkast moet doen.

Smaak

De eerste reden waarom je aardappelen beter niet in de koelkast kunt bewaren, is de smaak. Door de kou veranderen de smaak en textuur van je piepers, waardoor ze zoeter en melig kunnen gaan smaken.

Gezondheid

De tweede reden, die nog veel belangrijker is, is je gezondheid. Aardappelen bevatten acrylamide, een stofje dat in de suikers van de aardappel zit. Acrylamide komt vrij wanneer de aardappel op een hoge temperatuur wordt gebakken of geroosterd. Als je aardappelen in de koelkast bewaart, zet de kou de sucrose om in glucose en fructose. Wanneer deze twee suikers worden blootgesteld aan hoge temperaturen, produceren ze acrylamide.

Acrylamide

Het Voedingscentrum waarschuwde al eerder dat we onze friet en aardappeltjes niet te bruin moeten bakken. Acrylamide kan namelijk kanker veroorzaken. Toch is het niet erg als je af en toe eens een krokant frietje eet, want het is vergelijkbaar met aangebrand vlees. Het is beter als je het niet eet, maar een keertje kan geen kwaad.

Aardappelen bewaren

Hoe je aardappelen dan wel moet bewaren? Op een koele, droge plek zoals de kelder of de voorraadkast. Zorg ervoor dat de kast goed is geventileerd en bewaar de piepers in een papieren of juten zak. Als je ze in plastic koopt, haal ze hier dan uit. Als de aardappel niet kan ademen gaat deze eerder spruiten. Ook kun je aardappelen beter uit de buurt houden van tomaten. Snel rijpende groente- en fruitsoorten zoals bananen, appels, uien of tomaten laten een stof genaamd ethyleen vrij. Deze stof zorgt ervoor dat aardappelen sneller uitlopen. Je kan ze voortaan dus beter gescheiden van elkaar bewaren.

Lees ook: Zijn de uitlopers van aardappelen gezond of ongezond? Dit is het antwoord

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  
Bron: Real Simple | Beeld: Pixabay