Zo organiseer je de perfecte barbecuemiddag

Christel

Zo doe je dat!

Het zonnetje laat zich steeds vaker zien en de temperaturen stijgen. Dat betekent maar één ding: de zomerperiode komt eraan! Het hele jaar snak we naar die lekkere warme middagen in de tuin, het borrelen tot in de late avonduren op een comfortabele loungeset en natuurlijk niet te vergeten: het overheerlijke vlees van de barbecue. Dit is de tijd van het jaar om samen met vrienden en familie te barbecueën. 

Verschillende type barbecues

Het belangrijkste van een barbecuemiddag is het rooster- of grillapparaat zelf. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten barbecues: gasgrill, elektrische grill, traditionele barbecue of een kamado. Een grill op gas is erg makkelijk in gebruik en brandveilig. Het is direct heet en je hoeft hierbij geen gebruik te maken van houtskool of briketten. 

Een andere optie is een elektrische barbecue. Deze variant is net zo gemakkelijk te gebruiken als de gasgrill. Steek de stekker in het stopcontact en je kan beginnen met grillen. Daarnaast komt een elektrische barbecue in verschillende maten voor. Hierdoor kan je hem gemakkelijk op een tuintafel plaatsen. Erg handig wanneer je niet zo’n grote tuin hebt.

De meest bekende grill is de traditionele barbecue. Dit is voor de echte barbecueliefhebber die graag op houtskool blijft grillen. Deze zijn beschikbaar in verschillende formaten en prijsklassen. Er zijn hele simpele varianten maar ook uitgebreide barbecues met extra ruimte om vlees op te leggen. Een bekend merk met traditionele barbecues is Weber. 

Ten slotte hebben we nog de kamado. Een variant die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Ongetwijfeld heb je wel gehoord van het merk Big Green Egg en misschien ook wel van het Nederlandse merk Bastard. Met een kamado is het mogelijk om grote stukken vlees en vis te grillen of roosteren. Maar ook om stoofpotten en pizza’s te maken. Hierdoor is dit een veelzijdige optie.

Heerlijk eten voor en van de barbecue

Bij een barbecue eet je lekkere stukken vlees maar daar hoort ook wat aan vooraf. Begin met een stokbrood met kruidenboter en een lekkere pasta-, aardappel-, rundvlees- of fruitsalade. Een fris voorgerecht voor een lekker diner. Daarna ga je over tot het vlees. 

Wanneer je met meerdere mensen gaat barbecueën is het belangrijk dat je rekening houdt met veel variatie. De kans is groot dat iedereen verschillende favoriete vleessoorten heeft waardoor een gevarieerd buffet handig is. Maak een combinatie van biefstukjes, satés, vis en vul dit aan met groenten zoals paprika, courgette en aubergine. 

Iemand aan tafel die vegetarisch of veganistisch is? Geen probleem! Hiervoor haal je vegaburgers, falafalspiesjes en gepofte aardappelen in huis. Indien je geen inspiratie hebt voor lekkere barbecuerecepten kan je altijd in een kookboek of op internet kijken.

Na het barbecueën is het tijd om een drankje te doen. Hiervoor haal je een lekkere wijnfles of speciaal bier. Bij vlees wordt vaak rode wijn gedronken vanwege de sterke smaken, rokerige aroma’s, kruiden en marinades. Ga dan voor een lekkere Argentijnse rode wijn of een Rhône wijn van bijvoorbeeld Grenache. Ben je toch geen liefhebber van rode wijn? Kies dan een rosé. Een donkere rosé bevat vaak veel smaak wat het erg geschikt maakt voor al het vlees van de barbecue. Een IPA of dubbel zijn lekkere speciaal bieren met veel smaak wat ze geschikt maakt voor dit rijke avondmaal. 

Lees ook: Recept: smeuïge bananenmuffins gevuld met chocoladesaus

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Beeld: Pexels