Fabiën

Is de kaassoort een verantwoorde keuze?

Wij van Kookfans zijn dol op mozzarella. Of je de kaassoort nou door een pasta doet of lekker gebruikt door een frisse salade: de kaas stelt je nooit teleur. Hoog tijd om mozzarella eens onder de loep te nemen. Want hoe gezond is de kaas eigenlijk?

Schijf van Vijf

Mozzarella is – net als veel andere soorten kaas – gezond. De kaassoort bevat veel minder zout dan andere soorten kaas en daarom bevat het ook minder calorieën. Mozzarella heeft daarnaast niet al te veel verzadigd vet (namelijk 1,4 gram per 100 gram) én staat zelfs in de Schijf van Vijf. Ook zit de kaas vol met eiwitten en is het rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.

De kaassoort is een verse kaas, die gemaakt is van buffelmelk of koemelk. Om mozzarella te maken wordt stremsel toegevoegd en wordt daarna de gestremde melk op een hoge temperatuur gekneed en uitgerekt. Ook wordt er zout toegevoegd, vandaar de licht gezouten smaak.

Twee soorten

Verder is het goed om te weten dat er twee soorten mozzarella zijn: mozzarella di bufala, gemaakt van de melk van waterbuffels en mozzarella gemaakt van koemelk. Eerstgenoemde is witter van kleur en heeft een romigere structuur. Mozzarella van koemelk is iets geler en is droger, vlakker van smaak en heeft een rubberachtige structuur. Mozzarella di buffala wordt meestal gebruikt in koude gerechten, terwijl koemelkmozzarella veelal in warme gerechten zoals op pizza wordt gebruikt.

Welke van deze twee soorten het gezondst is? Dat zal de koemelkmozzarella zijn. Deze soort kaas bevat namelijk minder vet en zout. Buffelmozzarella is iets ongezonder, maar heeft wel de lekkere romige en vollere smaak. Al met al is mozzarella in ieder geval gezonder dan Hollandse kaas.

Lees ook: Recept: de allerlekkerste Italiaanse gehaktballetjes volgens Gordon Ramsay

Artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Vriendin, Eenmaatjeminder | Beeld: Pexels