Fabiën

Het is minder lang dan je denkt

Kun je de heerlijke sushi ook nooit weerstaan? Wat ons betreft eten we het liefst elke dag een portie sushi. Zo nu en dan kunnen we het dan ook niet laten om wat te bestellen bij de plaatselijke sushitent. Heb jij ook altijd nog een paar stukjes over? Dan vertellen we je hieronder hoe lang je die overgebleven sushi nog kunt bewaren.

Houdbaar

Wanneer je in een All you can eat restaurant sushi eet, bestel je meestal zoveel je op kunt. Maar wanneer je thuis sushi maakt, of bestelt, is de kans groot dat je nog wat overhoudt. Meestal kun je de overgebleven sushi de volgende dag nog eten, maar dan moet je wel goed kijken naar welke soort sushi het precies is. Er zit namelijk een verschil in de houdbaarheid. Voedselveiligheids- en sushi-experts Eric Jue en Brian Chau van Chau Time vertellen hoe het zit.

Volgens de experts zijn alle soorten sushi uiterlijk 24 uur houdbaar. Zo moeten gekoelde sushi die rauwe zeevruchten bevatten binnen 12 tot 24 uur worden geconsumeerd. Dat komt overeen met wat er ook op de verpakking van sushi staat in supermarkten in Japan. Dat is immers logisch, want rauwe vis kun je simpelweg niet heel lang bewaren… Maar ook voor vegetarische sushi, of broodjes met zeevruchten geldt een strikte houdbaarheid van maximaal 24 uur.

Niet lang bewaren

In principe kun je een simpele avocadorol nog wel eten na 24 uur, of laten we zeggen dat het veilig is om daarna nog te eten als het gekoeld is bewaard. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het na 24 ook echt nog moet eten. “Het gaat niet zozeer om voedselveiligheid van gekoeld eten, maar om oxidatie (avocado’s worden bruin) en vochtmigratie (zeewier wordt zompig en rijst droogt uit)”, legt Brian Chau uit. Goed, echt lang bewaren kun je sushi dus niet, maar gelukkig kun je het nog prima als lunch eten de volgende dag.

Hoe je sushi het beste kunt bewaren? Wikkel de overgebleven stukjes sushi strak in plasticfolie en doe ze in een luchtdicht (tupperware)bakje. Zet het in de koelkast. Door de sushi in folie te verpakken en in een luchtdicht bakje te stoppen, vertraag je het proces van oxidatie en vochtmigratie en blijft het langer goed en lekker. Ha!

Lees ook: Feit of fabel: meer dan 3 koppen koffie per dag is slecht voor je gezondheid

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Purewow | Beeld: Unsplash