Is het onverstandig om meer dan drie koppen per dag te drinken?

Wat is er lekkerder dan de dag starten met een kop koffie? Bij veel mensen speelt het zwarte goud een belangrijke rol in het dagelijks leven. Even lekker wakker worden en de hele dag gefocust blijven door verschillende kopjes koffie. Maar hoeveel kun je er eigenlijk op een dag drinken? En vooral: is het ongezond om meer dan drie koppen per dag te drinken? 

Er doen veel feiten en fabels de ronde over koffie. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koffie goed is voor je gezondheid, maar kunnen we het daardoor onbeperkt drinken? Epidemioloog en voedingswetenschapper Trudy Voortman geeft duidelijkheid aan Metro.

Maximaal aantal

Voortman vindt het lastig om een specifiek getal te noemen voor een maximaal aantal koppen koffie per dagen. Volgens haar passen 3 tot 5 bakkies pleur echter prima in een gezonde levensstijl. “Die hoeveelheid wordt door veel experts aangeraden”, verklaart ze. “En eigenlijk weten we niet goed wat er gebeurt als je die hoeveelheid overschrijdt: in studies is de groep mensen die méér dan vijf koppen per dag drinken vaak te klein om apart onderzoek naar te doen.”

Of meer of minder koffie slechter of beter voor je is, is voor de voedingsdeskundige dan ook onduidelijk. “Uit onderzoeken naar koffie blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes”, legt ze uit. “Uit de meeste studies komt die lagere kans op deze ziektes duidelijk naar voren bij zo’n vier à vijf koppen per dag. Maar we weten dus niet goed of meer koffie dan dat drinken per se beter of slechter is.”

Gevoelig voor cafeïne

Mensen kunnen echter verschillend reageren op een kop koffie, iets dat Voortman belangrijk vindt om even te noemen. “Als je veel cafeïne neemt kan je onrustig worden of slechter slapen, omdat de alertheid waar de cafeïne voor zorgt kan doorschieten. Dat wordt vaak als onprettig ervaren. De een is dan ook gevoeliger voor cafeïne dan de ander.” Heb jij hier ook last van? Ga dan voor jezelf na wat jouw maximale aantal is per dag. Er is namelijk geen vastgezet getal dat voor iedereen geldt. Zwangere vrouwen mogen immers niet voor niets maximal twee koppen koffie per dag vanwege de cafeïne.

Conclusie

Tijd voor de conclusie. Dat meer dat drie koppen koffie per dag slecht is voor je gezondheid, is een fabel. Verschillende expert zeggen dat vier tot vijf bakkies prima in een gezonde levensstijl passen. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar de verschillend effecten van meer of minder koffie. Wat beter is, blijft dus nog even de vraag en is ook voor iedereen anders. Hoe gevoelig jij bent voor cafeïne is bepalend in het aantal kopjes koffie dat je op een dag kunt hebben.

Ook lekker: 7x de lekkerste koeken voor bij de koffie of thee

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: Pexels