Marlieke

Snak jij ook zo vaak naar iets zoets terwijl je eigenlijk geen honger hebt?

De een krijgt automatisch zoete trek na een hartige maaltijd, voor de ander is zoetigheid onmisbaar bij een bakkie troost of om de middagdip tegen te gaan. Grijp jij soms ook bijna automatisch naar een suikerrijke snack, terwijl je heus nog geen honger hebt? Je bent zeker niet de enige. Toch is het mogelijk om deze minder gezonde gewoonte te doorbreken.

Te veel suiker

Het is ons vaak genoeg in de oren geknoopt: te veel suiker eten is niet goed voor je gezondheid. Toch kunnen we zoetigheid vaak maar moeilijk laten staan. Ons lichaam kan er echt naar snakken, en dan moet die lekkere trek natuurlijk gestild worden. Elke dag toegeven aan je zoete trek terwijl je nog geen honger hebt, kan er helaas toe leiden dat de kilo’s eraan vliegen en dat je minder gezond leeft. Gelukkig zijn er een paar manieren om deze gewoonte de kop in te drukken.

1. Luister naar je lichaam

Lijkt je lichaam te schreeuwen om iets zoets? Het kan best zo zijn dat je lijf je eigenlijk iets anders probeert te vertellen. Neem eens een momentje om stil te staan bij hoe je je voelt. Heb je dorst, hoofdpijn, last van stress? Voel je je lusteloos of vermoeid? Dit kunnen allemaal redenen zijn achter die zoete trek. Door vaker te luisteren naar je lichaam leer je herkennen wanneer je echt trek hebt en wanneer die trek eigenlijk voortkomt uit iets anders.

2. Tijdrekken

Heb je het gevoel dat je NU en dan ook echt NU een snack moet? Hoe moeilijk het ook is, houd je nog even in en rek de tijd. Drink een glas water, adem vijf keer diep in en uit, sta even op en loop een rondje. Daarna voel je waarschijnlijk de dringende behoefte al wat wegzakken. Heb je echt trek, kies dan voor een snack met voldoende eiwitten of onverzadigde vetten. Hierdoor blijft de honger lang gestild.

3. Let op patronen

Om zoete trek tegen te gaan is het handig om patronen in je eetritme te ontdekken. Krijg je standaard om 3 uur ‘s middags zin in iets zoets? Of juist na het avondeten? Dat is het teken dat je voortaan rondom deze tijd moet kiezen voor een goed vullende, gezonde snack (zie voorbeelden onderaan dit artikel).

4. Breng je maaltijden in balans

Zin in zoetigheid ontstaat eerder als je niet bij iedere maaltijd voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat elk eetmoment, ook je ontbijt en lunch, voldoende eiwitten, gezonde koolhydraten en gezonde vetten en het liefst ook groenten binnenkrijgt. Hierdoor zit je langer vol en blijft je bloedsuikerspiegel langer stabiel.

5. Kies voor kruidig

Probeer je helemaal om minder suiker te nuttigen, dan kunnen kruiden en specerijen je helpen om extra smaak toe te voegen in je eetpatroon. Strooi bijvoorbeeld kaneel en speculaaskruiden over een stuk fruit voor een gezonde snack. Gebruik in je avondmaaltijd eens anijszaad, venkel, gember, kardemom of vanille voor een zoete twist. De suiker kun je achterwege laten!

6. Wat werkt voor jou

Na welke maaltijd voelde jij je echt goed gevuld? Door in kaart te brengen op welke voedingsmiddelen jouw lichaam goed reageert, kun je ook zoete trek verminderen. Kun je de hele ochtend teren op een stevige kom havermout of andere pap? Gebruik deze kennis dan om minder vaak naar een snack te grijpen. Probeer ook gerust eens iets anders dan je dagelijkse patroon om te ontdekken wat voor jou werkt.

7. Probeer een van deze snacks

Gaat je trek niet over? Probeer dan een van deze gezondere alternatieven voor zoete en hartige tussendoortjes.

Zoete tussendoortjes:

  • Stukjes appel met 100% notenboter
  • Handje nootjes met verse bessen
  • Gebakken appel met kaneel
  • Zoete kruidenthee
  • Fruit met ricotta

Hartige tussendoortjes:

  • Guacamole met komkommer
  • Crackers met hummus of groentespread
  • Handje noten en zaden
  • Hardgekookt eitje

Lees ook: Volgens voedseldeskundigen zijn dit de gezondste soorten thee

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Unsplash