Redactie Kookfans

We kennen het allemaal, maar is er ook een reden voor?

Van gerechten met gehakt kunnen we de hele week door genieten. Lekker geruld gehakt bij de pasta, smakelijke gehaktballetjes, als snack of door de soep… Jummm! Maar hoe kan het dat de woorden ‘woensdag gehaktdag’ bij zoveel mensen in het geheugen gegrift staan? We leggen het je uit!

Woensdag gehaktdag

Speciaal omdat het natuurlijk woensdag is, is MAX Vandaag eens goed in de feiten gedoken over woensdag gehaktdag. Want wat blijkt? Er is een heel goede reden dat we nog altijd bij gehakt aan woensdag denken en bij woensdag aan gehakt. Hiervoor moeten we een aantal decennia terug in de tijd. Het was namelijk zo dat veel slagers er een vast schema op nahielden. Op maandagen werd destijds het nieuwe vee geslacht. Op dinsdagen werden de karkassen dan volledig verwerkt tot verschillende soorten vlees. Woensdagen werden dan de minst geliefde delen van het vlees vermalen tot gehakt. Zodoende hadden de slagers steevast op woensdagen gehakt in de aanbieding. Omdat elektrische koeling toen nog niet veel voorkwam, aten mensen hun gehakt meestal dezelfde dag nog op.

Slogan

Maar dan zijn we er nog niet! Want alleen die gewoontes waren natuurlijk één ding, maar hoe is die bekende kreet zo in het leven gekomen? Dat blijkt dus allemaal terug te gaan op (jawel) een prijsvraag. In 1949 riepen slagers hun klanten op om een slogan te bedenken met een prachtige hoofdprijs van maar liefst 25 gulden. Omgerekend naar 2022 is dat een bedrag van ongeveer €120 euro. Nog steeds geen vetpot, maar je kunt daar flink wat gehakt van kopen. Maar misschien een nog veel mooiere prijs: dat een door jou verzonnen uitspraak in het culturele geheugen van een heel land is blijven hangen.

Gehakt in de politiek

Overigens heeft het woord nu nog een andere betekenis. Op de derde woensdag van mei is het namelijk ‘gehaktdag’ voor de bestuurders van ons land. Op die dag moeten zij namelijk verantwoording afleggen aan elkaar. Dat gaat gepaard met flinke jaarverslagen én natuurlijk de nodige felle discussies en debatten. Soms maken ze met woorden echt gehakt van elkaar. En zo werd nóg een bijzondere woensdag gehaktdag geboren.

Lees ook: Recept: de allerlekkerste Italiaanse gehaktballetjes volgens Gordon Ramsay

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay