Sara Bergsma

Voor je het weet vliegen de kilo’s er weer aan…

Of het nu gaat om die onweerstaanbare drang naar zoetigheid of toch die hartige snacks, cravings zijn iets waar we – helaas – vaak aan toegeven. Vooral tijdens de koudere periode van het jaar vinden we het maar wat moeilijk om er vanaf te blijven. Gelukkig zijn er een aantal methodes die je toe kunt passen in je dagelijks leven om deze verleidingen beter te kunnen weerstaan. 

Meer cravings met koud weer?

Hoe kouder de dagen, hoe groter onze eetlust. Ook last van? Dat kan kloppen! Kou dwingt ons lichaam om extra energie te verbranden om de lichaamstemperatuur op peil te houden, waardoor de drang naar voedsel toeneemt. Een andere factor die bijdraagt aan deze toename in eetlust, is de verminderde aanmaak van serotonine in ons lichaam. Deze neurotransmitter, vaak gekoppeld aan gevoelens van welzijn en tevredenheid, lijkt tijdens de wintermaanden af te nemen. Het brein interpreteert dit als een signaal om meer te eten, in een poging het serotoninegehalte te verhogen en daarmee een blij gevoel op te wekken.

Voldoende daglicht

Wanneer de dagen korter worden en we minder worden blootgesteld aan natuurlijk licht, lijkt het verlangen naar troostrijk voedsel groter te worden. De oplossing? Zelfs als het weer somber is, is het belangrijk om elke dag even naar buiten te gaan. Dit heeft ook positieve effecten op je slaappatroon. Door regelmatig naar buiten te gaan absorbeert je lichaam natuurlijk licht, wat cruciaal is voor het reguleren van je biologische klok en het handhaven van een gezond slaapritme. Dit vertaalt zich vervolgens ook in een gezondere eetlust.

Goed slapen

Het lijkt wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, maar goed slapen is enorm belangrijk. Je moet het belang van een prettige nachtrust dus niet onderschatten, onder andere als het gaat om het tegengaan van ongewenste cravings. Deze nemen namelijk toe wanneer je lijdt aan slaaptekort.

Vezelrijk voedsel

Van knapperige wortels tot sappige broccoli en vullende volkoren pasta, deze vezelrijke producten zijn niet alleen lekker, maar ook een slimme strategie om je eetlust te reguleren. Je lichaam neemt de tijd om deze voedingsmiddelen af te breken, waardoor er geleidelijk glucose vrijkomt in je bloedsomloop. Het resultaat? Meer energie en minder acute trek in ongezonde snacks.

Caloriearm voedsel

Wanneer de verleiding toeslaat en de cravings de overhand krijgen, ligt het er natuurlijk aan voor welk voedsel je kiest. Lichtere opties kunnen de sleutel zijn om niet te veel calorieën binnen te krijgen terwijl je toch geniet van een lekkere snack. Het gaat allemaal om bewuste keuzes maken!

Glas water

Een makkelijke truc om je lekkere trek te verminderen is om een glas water te drinken. Wacht een kwartier en je zult merken dat je cravings afnemen. Het water geeft niet alleen een verzadigd gevoel, maar het wachten zelf heeft vaak ook een verrassend effect op de drang naar iets lekkers.

Lees ook: Heerlijk recept voor de koudere dagen: ouderwetse bruine bonensoep

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Adobe Stock