Sara Bergsma

Doe dit dus vooral niet als je zo lang mogelijk plezier wil hebben van je messen

In elke keuken zijn scherpe messen een must, zeker voor thuiskoks die écht plezier hebben in het koken en hier graag mee experimenteren. Maar wist je dat sommige alledaagse gewoonten in de keuken stille moordenaars zijn voor de scherpte van je favoriete messen? Jij wilt de levensduur van je messen natuurlijk zo lang mogelijk verlengen, vermijd daarom de volgende fouten in de keuken. 

In de vaatwasser afwassen

De vaatwasser is geen fijne plek voor een groot, scherp mes. Onder de druk van het water dat tijdens het wasprogramma krachtig door de vaatwasser spuit, wordt het mes hoe dan ook heen en weer geslingerd. Hierdoor botst het tegen andere voorwerpen aan en is het onvermijdelijk dat het zijn scherpte kwijtraakt. Het advies luidt dan ook: scherpe messen altijd met de hand afwassen.

Los in een la bewaren

Het lijkt misschien efficiënt om je scherpe messen gewoon los in de bestekla te gooien, maar niks is minder waar. Losse messen komen altijd met elkaar in contact, wat erin resulteert dat ze sneller bot worden. Dit is niet alleen slecht voor de scherpte van de messen, maar ook gevaarlijk voor onvoorzichtige handen die blind in de bestekla tasten. Investeer dus in een degelijk messenblok of een magnetische strip om je messen in topconditie te houden en veiligheid in de keuken te waarborgen.

Op een glazen- of stenen snijplank snijden

Het kiezen van de juiste snijplank is van essentieel belang voor de levensduur van je messen. Hoewel glazen en stenen snijplanken er prachtig uit zien, zijn ze niet de meest ideale keuze als je wilt dat je messen scherp blijven. Messen slijten dan namelijk aanzienlijk sneller dan op een houten- of kunststof snijplank.

In de gootsteen laten liggen na gebruik

Dit doen we waarschijnlijk allemaal wel eens na lang in de keuken te hebben gestaan: het mes even ‘tijdelijk’ in de gootsteen laten liggen. Degene die verantwoordelijk is voor de afwas, begint vervolgens argeloos de kraan open te draaien voor een sopje. In een mum van tijd ontstaat er een overvloed aan schuim waarin het mes verdwijnt. Het zou hierdoor zomaar kunnen dat de afwasser in het mes grijpt en je een tripje kunt maken naar de Eerste Hulp. Dat zou een vervelend einde zijn van een gezellig diner, niet meer doen dus!

Gebruiken voor andere klusjes

Een keukenmes is ontworpen om uitsluitend te gebruiken bij het koken. Soms lijkt het handig om naar het mes te grijpen voor het openen van een pakketje, of het snel doorsnijden van een stuk touw. Dit kun je natuurlijk doen, maar het gaat wel ten koste van jouw mooie mes. Daarnaast is het ook nog eens super onveilig om voor dit soort klusjes zo’n scherp mes te gebruiken.

Lees ook: Aha: hier kun je knoflook het beste bewaren

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Adobe Stock