Echt waar, winderigheid kan juist een heel goed teken zijn

We zijn er niet altijd even open over, want winderigheid kan soms nogal beschamend zijn. Toch hebben we goed nieuws voor de mensen die regelmatig een windje laten waaien: het betekent namelijk dat je hartstikke gezond bent! Dit heeft met name te maken met deze reden.

Mensen die regelmatig last hebben van winderigheid houden er veel voordelen op na.

Volkoren vs. tarwe

Dat mensen die regelmatig een windje laten gezonder zijn, heeft vooral te maken met hun voedingspatroon. De winderigheid kan namelijk ontstaan door het eten van volkoren producten. Volkoren producten produceren meer lucht dan bijvoorbeeld tarweproducten. Wie tarwe vervangt door volkoren producten als brood, pasta en rijst zal merken dat het darmstelsel er langer over doet om het eten te verwerken. Ze brengen vaker een bezoekje aan het kleine kamertje en hebben hoogstwaarschijnlijk meer last van winderigheid dan voorheen. Hoewel het misschien een ietwat onhandige bijkomstigheid is, is het volgens gezondheidsdeskundigen een teken van een goede gezondheid.

Minder opgeblazen

Bij winderigheid houdt de buik geen lucht vast en dit resulteert in het minder last hebben van een opgeblazen gevoel. Mensen die voorheen wél tarweproducten aten, merkten waarschijnlijk dat ze zich vaker opgeblazen en moe voelden.

Fermenteren

Daarnaast bleek uit een Deens onderzoek dat mensen die meer volkoren producten eten, twee keer vaker naar het toilet moesten dan mensen die juist meer tarweproducten consumeerden. De Deense hoofdonderzoeker Stine Vuholm legt uit: “Veel voedingsstoffen worden door enzymen in de ingewanden afgebroken. Voedingsvezels kunnen echter niet worden teruggeplaatst, waardoor ze in de dikke darm belanden waar bacteriën in het darmkanaal het overgebleven voedsel fermenteren. Daar wordt lucht gevormd, wat verklaart waarom die deelnemers winderiger waren.”

Windjes laten waaien

Vuholm laat weten dat, hoewel het sociaal gezien niet altijd wenselijk is, het juist goed is om die overtollige lucht kwijt te raken. “Als je de lucht in je ingewanden niet kwijt kan, kun je last krijgen van buikpijn en een opgeblazen gevoel.” De conclusie? Die windjes gewoon lekker laten waaien dus!

Lees ook: Diëtist onthult hoeveel koolhydraten je nu écht mag eten op een dag

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle, The Daily Mail | Beeld: kid holding his nose from bad odor, isolated on white door mmntz onder de licentie Public Domain Mark 1.0