Je hoeft gelukkig niet alle koolhydraten uit je dieet te schrappen

Mensen met een ijzersterk discipline en de wil om af te vallen volgen nog weleens een koolhydraatarm dieet. Wil je graag een paar kilo afvallen, maar vind je het lastig om koolhydraatbeperkt te eten of wil je gewoon op gewicht blijven? Dan hebben we goed nieuws voor je: je mag waarschijnlijk meer koolhydraten eten dan je denkt.

Je hoeft brood, pasta en aardappelen echt niet af te zweren.

Brandstof voor je lichaam

Wanneer het op koolhydraten aankomt, weten we niet altijd even goed meer wat we moeten geloven. Zijn ze nu wel of niet slecht? Daar kan diëtist Melissa Meier gelukkig kort over zijn: “Je lichaam prefereert koolhydraten als brandstof”, zo schrijft ze in een artikel op Body and Soul. Volgens haar is het lichaam zo ingesteld dat het koolhydraten het liefst gebruikt als brandstof. “Wanneer je koolhydraten eet, worden ze afgebroken als glucose. Dit kan je lichaam meteen gebruiken om energie uit te putten of je lichaam kan het opslaan in je lever en spieren om later te gebruiken”, legt ze uit.

Langzame koolhydraten

Koolhydraten vind je in bijna alles. Van granen tot groentes en van fruit tot aardappelen. Meier raadt daarom wel aan om de ‘goede’ koolhydraten te eten. “Deze vind je vaak in de kern voedselgroepen. De meeste volkoren producten, zuivel en fruit zijn een bron van koolhydraten met een lage glycemische index, wat betekent dat de energie uit deze koolhydraten langzaam vrijkomt.”

Aantal koolhydraten

Meier onthult daarnaast dat je waarschijnlijk veel meer koolhydraten mag eten dan je dacht. “Het wordt aangeraden dat 45 tot 65 procent van je energie uit koolhydraten komt!”, schrijft ze. Voor degenen die het graag wat concreter zien, heeft Meier ook nog een rekensommetje. “De gemiddelde caloriebehoefte van een volwassene is 2080 calorieën per dag. Een gram koolhydraten komt neer op 4 calorieën, wat dus neerkomt op 230 tot 333 gram koolhydraten per dag.”

Lees ook: Deze voedingsmiddelen belemmeren de ijzeropname in je lichaam

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Body and Soul | Beeld: Pixabay