Jaimy Boer

Wat een goed nieuws!

Kun je de heerlijke sushi ook nooit weerstaan? Wat ons betreft eten we het liefst elke dag een portie sushi. En wat blijkt: dat is helemaal geen slecht idee. Onderzoekers hebben namelijk geconcludeerd dat sushi ervoor kan zorgen dat je veel langer blijft leven. We leggen uit hoe dat zit! 

Wetenschappelijk bewezen

Doordat sushi bestaat uit rijst en vis wordt het altijd gezien als een gezond gerecht. Door een nieuw onderzoek van het National Centre for Global Health en Medicine in Tokio blijkt dat sushi er ook voor zorgt dat je langer leeft. Met dit onderzoek hebben ze de Japanse eet- en leefstijl goed onder de loep genomen. Wat blijkt: door hun manier van leven is de kans op hartaandoeningen veel kleiner. En hierdoor leef je dus langer. Wat een goed nieuws!

Addertjes

Toch zitten er ook enkele addertjes onder het gras. Het Japanse dieet bestaat vooral uit een gezonde balans tussen vis, groente, vlees en granen. Sushi wordt dus weleens gegeten, maar niet dagelijks. Het is dus niet de bedoeling dat je nu dagelijks sushi gaat eten, want er zijn ook ongezonde varianten zoals gefrituurde sushi. En dat kan weer andere gevaren voor je lichaam meebrengen. Ook bevat rijst arseen, dit behoort tot de zware metalen en komt veel voor in lage concentraties in gesteente, de grond en grondwater. Door milieuvervuiling komt dit ook in voedsel terecht. Wanneer je veel rijst eet, krijg je dus ook veel arseen binnen en dat kan het risico op kanker verhogen.

Variatie

Variantie en balans is dus een goede vuistregel om in je achterhoofd te houden. Als je bijvoorbeeld genoeg blijft variëren op het gebied van vis, groenten, vlees, fruit en granen, dan zou je net zo gezond en oud kunnen worden als iemand uit Japan. Het is in ieder geval het proberen waard!

Lees ook: Wist je dat? De groene pasta bij je sushi is helemaal geen wasabi

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld: Unsplash, Louis Hansel