redacteur

Dat spul op je schaaltje heeft met wasabi niks te maken 

Wanneer je sushi gaat eten, is je sake maki natuurlijk niet compleet zonder een lepeltje sojasaus en een dot wasabi. Deze laatste geeft je zalmrol een pittige opkikker, zonder dat je de hele avond het gevoel houdt dat je mond in brand staat. Heerlijk, maar wist je dat de wasabi die ze in sushirestaurants serveren eigenlijk helemaal geen wasabi is? Dikke kans dat je de Japanse wortel zelfs nog nooit hebt gegeten!

Maar wat is het dan wel?

Wasabia Japonica

Wasabi wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica. Met een ruwe rasp van haaienhuid worden de wortels van dit kruid fijngemalen. Het geraspte goedje dat overblijft, is lichtgroen van kleur, zoet en scherp. De specerij is opvallend scherper dan de pasta die uit de tubes van de toko komen. Het originele kruid is erg moeilijk om te kweken en daarom is echte wasabi kostbaar. De goedkope variant die jij bij je sushi eet, is dan ook absoluut geen wasabi.

Wat dan wel?

Maar wat ligt er dan wel op je bord? Deze groene pasta wordt gemaakt van de broer van de Wasabia Japonica, de mierikswortel. Door hieraan wat mosterd, radijs en groene kleurstof toe te voegen, ontstaat het goedje dat redelijk veel op wasabi lijkt. De smaak verschilt echter sterk van die van originele wasabi. Vers geraspte wasabi is namelijk een stuk smaakvoller.

Echte wasabi

Voel je je bij de neus genomen? Je bent niet de enige. Over de hele wereld wordt nep-wasabi gegeten. Wil je de echte variant eens proberen, reserveer dan een tafeltje in een Japans toprestaurant. In Amsterdam bijvoorbeeld, bij het Yamazato Hotel Okura. Wees wel gewaarschuwd: voor dit schaaltje moet je flink wat dieper in de buidel tasten dan voor een schaaltje bij die sushitent om de hoek.

Lees ook: Sushi eten terwijl je aan de lijn bent? Dan kun je dit het beste bestellen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Wasabi and Ginger Electric Eel Dinner June 17, 201011 door Steven Depolo onder de licentie CC BY 2.0