Jaimy Boer

Wist je dit al?

Rabarber is een seizoensproduct dat vooral in de lente zijn opwachting maakt. De groente herken je aan zijn roze stengels en zoete en volle smaak. Daardoor is-ie een showstopper in elk gerecht. Maar wat weet je nog meer over de rabarber? We zetten vijf feitjes op een rijtje! 

1. Het is groente én fruit

Rabarber wordt vaak gecombineerd met aardbeien, maar eigenlijk is het geen fruit. Oorspronkelijk is rabarber een groente en behoort het tot dezelfde soort als de eetbare plant veldzuring. Leuk weetje is dat in 1947 een rechtbank in New York besloot dat rabarber toch een vrucht was. De reden: het wordt meestal als vrucht gekookt. Dus eigenlijk is rabarber groente én fruit.

2. De bladeren zijn giftig

De bladeren van de rabarberplant bevatten een hoog gehalte aan oxalyzuur, een organische verzameling dat ook zit in inkt, vlekverwijderaar en metaalpoets. Een kleine hoeveelheid bladeren kan geen kwaad, maar wanneer je veel bladeren binnenkrijgt, kunnen ze je keel sluiten. Snijd deze dus altijd af wanneer je rabarber klaarmaakt.

3. Je kunt het rauw eten

Rabarber wordt vaak eerst gekookt (en gezoet) voordat je het verwerkt in een gerecht, maar je kunt het ook rauw eten. Het is zelfs heel lekker om rauw te eten, omdat het een krachtige smaak heeft. Wanneer je het in een salade of ander gerecht gebruikt, kun je het beste de roze stengels zo dun mogelijk snijden om de smaak niet overheersend te maken. Ook helpt een beetje suiker wanneer je de smaak zachter wilt hebben.

4. Het is het lekkerste in de lente

Van oktober tot juni/juli kun je rabarber in de winkel kopen, maar door de smaak is het product uitermate geschikt voor de lente. De rabarber groeit in het voorjaar en in de zomer in de buitenlucht, maar soms ook in de winter. Dan is er sprake van geforceerde teelt.

5. Het is een grote bron van vitamine K

Wist je dat rabarber een gezonde keuze is? Het is namelijk een grote bron van vitamine K. Dit is belangrijk voor de bloedstolling en gezondheid van de botten. Ook bevat het veel vezels en calcium, maar is het niet de beste bron om voor calcium te gebruiken. Dit komt doordat slechts een kwart van het calcium wordt opgenomen in het lichaam.

Zin in de roze stengels gekregen? Recept voor aardbei-rabarbertaart

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: TheKitchn | Beeld: Unsplash