Sanne

Alles over de houdbaarheid van sla 

Of het nu een kropsla is of voorverpakte sla – in bijna iedere koelkast is wel sla te vinden. Maar welke slasoort blijft eigenlijk het langst vers? Sla is immers het lekkerst als de blaadjes vers en knapperig zijn, maar de houdbaarheid verschilt per soort. Wij vertellen je er alles over!

Kropsla

We vallen meteen met de deur in huis: je kunt het beste voor kropsla kiezen. De houdbaarheid is namelijk in de meeste gevallen langer als je kroppen sla koopt. Kies voor de meest ‘dichte’ krop, want hoe dichter hij is, hoe langer de sla ver blijft. Dat is vooral het geval bij ijsbergsla. Dit is tevens de slasoort met de langste levensduur.

Daarnaast gaat een krop romein sla 7 tot 10 dagen mee. Een krop bladsla (zoals rode bladsla of kropsla) blijft iets korter goed in de koelkast, namelijk zo’n 5 tot 7 dagen. Een krop botersla of veldsla kun je het beste zo snel mogelijk nuttigen. De houdbaarheid daarvan is slechts 3 tot 5 dagen.

Voorverpakte sla

Naast kropsla heb je natuurlijk ook diverse soorten voorverpakte sla in de winkels. Ideaal als je geen zin hebt om een krop helemaal zelf te wassen en snijden. Maar hoe zit het met de houdbaarheid daarvan? Gemiddeld gezien kun je uitgaan van zo’n 3 tot 5 dagen – niet zo heel lang dus. Ook hier geldt dat stevigere slasoorten langer vers blijven dan zachtere soorten.

Sla bewaren

Het moge duidelijk zijn dat je alle soorten sla het best in de koelkast kunt bewaren. Voorverpakte sla is korter houdbaar, maar er zijn trucjes om de houbaarheid iets te verlengen. Zo ontdekte The Kitchn dat losse voorverpakte sla tot wel 10 dagen langer vers bleef in een bakje met keukenpapier. Heel simpel: pak een grote bak, bekleed die met keukenpapier, vul met de losse sla en dek af met keukenpapier. Het proberen waard, toch?

Ook voor het bewaren van kropsla zijn verschillende manieren. De website Culy vindt dit de beste: snijd een dun plakje van de stronk af en zet de krop daarmee in een bakje water. Zet vervolgens in de koelkast, waar hij nu tot 9 weken (!) vers zou kunnen blijven.

Lees ook: Deze ingrediënten maken je salade nóg lekkerder!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Pexels