Jasmijn

Er zijn immers veel verschillende opties

We zijn altijd wel te paaien voor een frietje, mits er ook saus bij zit. Hoewel we zelf ook wel weten dat geen enkele saus echt gezond is, proberen we het toch een beetje goed te praten door voor een ‘gezonde’ optie te gaan. Welke saus kun je nou eigenlijk het beste kiezen?

In een keer veel calorieën

Friet en saus gaan bij ons hand in hand. Zonder dat extra smaakje missen we toch iets. Helaas zorgt het er vaak wel voor dat het aantal calorieën van de totale maaltijd rap stijgt. Wat zijn goede sausopties als je wel van een frietje wilt genieten, maar ook een beetje op de lijn wilt letten?

De beste en de slechtste

Tomatenketchup blijkt als ‘gezondste’ uit de test te komen, zowel wat betreft de hoeveelheid calorieën als de hoeveelheid vet. Mayonaise komt juist als slechtste uit de bus op beide gebieden. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van een aantal sauzen. Het gaat daarbij om de voedingswaarden per eetlepel.

Mayonaise: 133 kcal energie, 14,3 gram vet.

Tomatenketchup: 13 kcal energie, 0 gram vet.

Curry: 32 kcal energie, 0,1 gram vet.

Cocktailsaus: 73 kcal energie, 6,5 gram vet.

Pindasaus: 74 kcal energie, 4 gram vet.

Chilisaus: 37 kcal energie, o,1 gram vet.

Sriracha: 27 kcal energie, 0,1 gram vet.

Slag om de arm houden

“Tomatenketchup bevat geen vet en 1 gram vet bevat 9 kilocalorieën, een gram suiker bevat ‘slechts’ 4 kilocalorieën. Dus als we daarop afgaan, wint ketchup”, aldus Michaël Sels (hoofddiëtist Universitair Ziekenhuis Antwerpen) in gesprek met Nieuwsblad.be. “Toch moet ik een kleine kanttekening maken: ketchup bevat veel suiker, het is dus zeker geen goed voorbeeld als we het hebben over gezonde voeding.” Zelfs de meest ‘gezonde’ keuze kun je dus eigenlijk beter weglaten. Toch vinden wij: genieten met saus en frieten moet af en toe kunnen!

Lees ook: Huh: steeds meer mensen voegen suiker aan hun omelet toe

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Joyca Panda