Sanne

Handig om te weten gezien de stijgende energiekosten

De airfryer, frituurpan en oven zijn in bijna elke keuken wel te vinden. Misschien heb je slechts één van deze apparaten in huis, en misschien staan ze er alle drie. Veel gerechten kun je ook in alle drie de apparaten bereiden. Goed dus om, gezien de stijgende energieprijzen, eens te kijken welke het meest zuinig is. 

Verschil tussen oven en airfryer

De oven en airfryer werken allebei op basis van hete lucht. Toch is er een verschil in de werking van beide apparaten. Zo maakt de airfryer het eten knapperiger dan een oven. Ook heeft een airfryer minder tijd nodig om op te warmen, namelijk zo’n 2 à 3 minuten. De nieuwste modellen hoeven zelfs helemaal niet voorverwarmd te worden. Een oven daarentegen heeft al snel 10 minuten nodig om voor te verwarmen.

De airfryer lijkt nu in veel opzichten de beste keuze om je gerechten in te bereiden. Dat is echter niet het geval. Een taart of ovenschotel kun je namelijk nog altijd beter in de oven zetten dan in de heteluchtfriteuse. Een oven is groter en daarnaast ingesteld op het langzaam garen van gerechten. Een airfryer heeft dit niet in zich, waardoor een baksel sneller mislukt.

De frituurpan

Ook tussen de frituurpan en de airfryer zitten flink wat verschillen. Allereerst is een airfryer veel duurder in aanschaf. Daarnaast is de smaak van patat en snacks heel anders. Uit de frituurpan smaakt het zoals je gewend bent bij de snackbar, terwijl er in een airfryer geen vet aan te pas komt. Over vet gesproken, de olie in een frituurpan maakt het eten meteen een stuk ongezonder. Daarbij kan het gevaarlijk zijn als je de olie niet vaak genoeg ververst. In de airfryer kun je dan weer meer verschillende dingen maken en deze is ook makkelijker schoon te maken.

Energieprijzen

Je kunt tegenwoordig inderdaad taarten bakken in zowel de oven als de airfryer, en ook snacks kunnen in alle drie apparaten. Maar dat betekent niet dat ze allemaal even geschikt zijn voor elk gerecht, zo heb je hierboven kunnen lezen. Alle apparaten hebben zo hun voor- en nadelen. Tijd om eens naar het energieverbruik te kijken. Dan zien we dat de airfryer het meest zuinig is van de drie. De oven komt dicht in de buurt, al duurt het daarbij vaak wel iets langer om je eten te bereiden, waardoor het meer energie verbruikt. De frituurpan kun je het beste laten staan, als je energie wilt besparen in deze dure tijden. Dit apparaat verbruikt niet alleen de meeste stroom, de olie maakt het het meest ongezond en het minst duurzaam. Kies verstandig dus!

Lees ook: Aha: de 5 meest gemaakte fouten als je een airfryer gebruikt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: iStock