13 september 2022
Sanne

Na het frikandellentekort is ook friet in gevaar

Het zijn barre tijden voor snackliefhebbers. Vorige week kwam al naar buiten dat er een frikandellentekort dreigt in ons land. Nu is duidelijk geworden dat ook friet (of patat) in gevaar komt. Kunnen we straks nog wel genieten van een vette hap?

Stijgende kosten

Alles wordt duurder, zo ook de kosten voor een frietje. Graan is duurder geworden en zonnebloemolie is schaars – en dan hebben we het alleen nog maar over de grondstoffen. Ook snackbars hebben het zwaar door de hoge energierekeningen. Daarbij moeten ze nu ook meer betalen om friet in te kopen, want de fabrikant kampt óók met die stijgende energieprijzen en transport dat duurder wordt. Daardoor kan het zomaar zijn dat je straks flink meer betaalt voor een bakje patat.

Meer betalen

Een aantal cafetaria’s hebben de prijzen van hun patat en snacks inmiddels al verhoogd. Wellicht heb je al gemerkt dat je meer moest betalen voor je standaard bestelling, dat kan dus kloppen. De komende tijd zullen veel meer snackbars dit voorbeeld volgen en zul jij steeds meer voor je frietje gaan betalen. Helaas hebben eigenaren geen keuze, omdat ze de kosten anders niet meer kunnen betalen. Experts denken dat het echter niet om een paar cent zal gaan dit keer, dus dat wordt sparen om te snacken.

Tekort aan aardappels

En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is voor snackend Nederland, dreigt er een tekort aan aardappels voor de frietbakkers. Het kost boeren best veel energie om aardappels te bewaren. En aangezien zij ook op de kosten letten, is de kans groot dat ze de aardappels volgend jaar eerder verkopen aan de aardappelverwerkende industrie. Daardoor zal er minder overblijven om friet van te maken.

Lees ook: Friet praat: is het echt gezonder als het uit de airfryer komt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash