Sanne

Hadden we dit maar eerder geweten

Dat de airfryer hartstikke handig is, wisten we natuurlijk al. Hij is makkelijk in gebruik en je kan er echt talloze gerechten in klaarmaken. Toch kan het zo zijn dat de gerechten die jij in de airfryer maakt, niet uitpakken zoals je had gewild. Bijna iedereen lijkt er geweldig eten in te bereiden, maar bij jou mislukt het als je een keer wat anders maakt dan ovenfriet. Wij vertellen je de vijf meest gemaakte fouten op airfryer-gebied, zodat het jou de volgende keer ook lukt.

1. Gebrek aan ruimte

En nee, dan bedoelen we niet de ruimte in het mandje van je airfryer. We bedoelen letterlijk de ruimte om de airfryer heen. Vaak zetten we ‘m in een hoek neer, maar omdat het apparaat een constante luchtstroom gebruikt om het eten knapperig te maken, is dat niet zo’n slim idee. Dan kan er namelijk minder lucht in en uit komen. Het resultaat? Slap en zacht eten.

2. Voorverwarmen

Het hoeft officieel niet, maar steeds meer airfryer merken zetten in de gebruiksaanwijzing dat het aan te raden is om het apparaat enkele minuten voor te verwarmen. Als je erover nadenkt is dat ook best logisch, want bij een oven doe je dat ook. Het zorgt ervoor dat de lucht in de airfryer en in het mandje de optimale temperatuur krijgen. Samen zorgen die voor een betere kwaliteit smaak en ook hierdoor wordt je eten bijna gegarandeerd knapperig.

3. Volgepropt

Hoe verleidelijk het ook is, prop je mandje niet vol met eten. Zodra voedsel elkaar overlapt, kan de luchtstroom niet goed overal langs kan en kan ook niet overal bij, waardoor je eten niet gelijkmatig gaart. Zo is dat ene patatje al goudbruin, terwijl de andere nog halfbevroren is. Niet zo lekker. Zorg er dus voor dat alles gelijkmatig verdeeld is over de bodem van het mandje.

4. Vies ding

Dit ga je niet leuk vinden, maar eigenlijk zou je het mandje van de airfryer na elk gebruik moeten schoonmaken. Ja, we weten het, het blijft er soms bij, maar het is in ieder geval goed om in gedachten te houden dat het daadwerkelijk de smaak van je eten kan beïnvloeden. Neem het mandje na elk gebruik in ieder geval even af met een schoonmaakdoekje. Heb je echt iets vets gebakken? Dan zul je toch even moeten afwassen.

5. Beslag

Sommige dingen kunnen gewoonweg niet in de airfryer bereid worden. Nat of vochtig beslag wat je normaal zou frituren, kun je niet airfryen. Het beslag heeft een directe reactie van hete olie nodig om knapperig te worden, dus ook als je het apparaat voorverwarmt, wordt het niks. Jammer maar helaas, dan houden we het gewoon bij alle andere heerlijke gerechten.

Lees ook: Recept: zo maak je knapperige halloumi-frietjes in de airfryer

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Videostill The Fit Girl and The Fat Boy