Tjitske

Is het beter om water met of zonder koolzuur te drinken?

Veel mensen drinken een glas water bij hun avondeten. Hartstikke goed, want zo krijg je meteen wat vocht binnen. Ook in een restaurant is het gebruikelijk om een fles water bij het eten te bestellen, vooral als er bij het diner ook een glaasje wijn wordt gedronken. De ober vraagt: “Wilt u water met of zonder koolzuur?”. Je bestelt waar je voorkeur naar uitgaat, maar blijkbaar is het een beter dan het ander…

Wat drink jij liever?

Water

Wij mogen onszelf in Nederland in de handen knijpen met ons lekkere en schone kraanwater. Ooit werd besloten dat water smaakloos, kleurloos en geurloos moest zijn. En daar is ons land de allerbeste in, want wij drinken al gauw eens een paar glazen kraanwater per dag. Maar, op een terras of in een restaurant is het not done om kraanwater te drinken. Daar drinken we altijd mineraalwater. De een houdt wel van een glaasje met bubbels, de ander gruwelt er van en drinkt alleen water zonder koolzuur. Maar, wist je dat het ook de smaak van je eten kan beïnvloeden?

Smaak

Het soort water dat je bij je eten drinkt is bepalend voor je smaakbeleving. Het woord mineraalwater zegt het al: er zitten mineralen in. Deze mineralen beïnvloeden jouw smaakpapillen en het mondgevoel. Dit geldt natuurlijk ook voor andere dranken als wijn of cola, maar omdat wij water als ‘smaakloos’ ervaren denken we er minder over na.

Mineralen

Het aantal mineralen in je water is bepalend voor de smaak en het gevoel van het water. Als er veel mineralen inzitten, voelt het water ‘stroever’ aan. Dit komt vooral door de kalk en het calcium. Water met weinig mineralen voelt gladder en zachter aan en smaakt zoeter.

Prikwater

Als het gaat om water met of zonder koolzuur, zit er dus een groot verschil in. Volgens de website Culy.nl raden sommeliers aan om water mét koolzuur te drinken bij je diner. Waarom? Het koolzuur maakt het water een klein beetje bitterder en frisser. Hierdoor verpest je niet de smaak van de wijn en het eten, wat zoeter water wel kan doen. Ook wekt bruiswater je spijsvertering op waardoor je minder gauw een vol en opgeblazen gevoel hebt. De keerzijde is dat je hierdoor ook meer eet…

Lees ook: Bruisend water of plat water: welke watersoort hydrateert het beste?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Culy.nl | Beeld: Pexels