Maayke

Plat of bruisend water, wat heeft jouw voorkeur?

Tijdens deze warme zomerdagen proberen we ons zo goed mogelijk te hydrateren. Dit doen we door voldoende water of een andere soort drank te drinken. Juist met het warme weer is het extra belangrijk om voldoende te drinken, omdat we sneller met warmte meer zweten en sneller kunnen uitdrogen. Kun dan je beter plat of bruisend water drinken?

Dit is het antwoord.

Gevolgen van dehydratie

Plas je minder vaak dan gebruikelijk of is je urine donker van kleur? Dan betekent dit dat je te weinig hebt gedronken. De kans is groot dat je lichaam uitgedroogd is. De gevolgen van uitdroging kunnen een licht gevoel in je hoofd zijn of zelfs flauwvallen. Nogmaals, erg belangrijk dus om voldoende te drinken met dit warme weer! Maar kunnen we gerust kiezen voor de lekkere, bruisende watervariant of is het gezonder om plat water te drinken?

Plat vs. bruisend water

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken wat de hydraterende effecten zijn van verschillende soorten dranken. In dit onderzoek is gekeken naar plat- en bruisend water, cola (light), (ice) thee, koffie, bier, vruchtensappen en energiedrank. De uitkomsten waren verrassend bij de hydraterende effecten van plat water, in vergelijking met bruisend water (zonder extra smaakje). Het effect tussen deze twee watersoorten is namelijk precies hetzelfde én het bruisende water bevat ook nog eens geen calorieën. Tijdens het sporten kun je echter beter kiezen voor plat water in plaats van bruisend water. Dit heeft te maken met de prik dat extra gas in ons lichaam creëert, dat kan zorgen voor een opgeblazen en oncomfortabel gevoel tijdens het sporten.

Koffie

En wat vertelt het Amerikaanse onderzoek ons over ons favoriete drankje (koffie) wat betreft de hydratatie? Er wordt door velen gezegd dat koffie veel vocht uit ons lichaam onttrekt. Echter, zo blijkt uit het onderzoek, hangt dit af van hoe vaak je deze drank drinkt. Ben je een dagelijkse koffiedrinker en drink je soms wel meerdere koppen koffie per dag? Dan is je lichaam hier aan gewend en dehydrateert de cafeïne niet. Drink je minder vaak koffie, bijvoorbeeld eenmaal per week een kopje, dan is je lichaam niet aan dit onregelmatige ritme gewend en raak je dus wél extra vocht kwijt.

Lees ook: Zijn de uitlopers van aardappelen gezond of ongezond? Dit is het antwoord

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!  

Bron: Huffington Post, Margriet, Voedingscentrum | Beeld: Pexels