Tjitske

Geen messenslijper in huis? Zo is een bot mes snel weer scherp

Het gaat geleidelijk, maar ineens sta je te snijden en denk je ‘goh, wat gaat dit lastig!’ De meeste kookfans hebben natuurlijk een messenslijper of aanzetstaal in de la liggen, maar wat als die kwijt is? Of je zit in een vakantiehuisje vol botte messen waar geen land mee te bezeilen valt? We hebben de oplossing voor je, want met dit huishoudelijke voorwerp krijg je ieder bot mes weer scherp.

Niets is zo frustrerend als een bot mes.

Bot mes

Na veel gebruik wordt een mes bot. Eerst heb je het nog niet door, maar nadat je een tijdje op hetzelfde stukje kip hebt zitten krassen zonder dat je echt progressie maakt, weet je dat het tijd is om het mes te slijpen. Er zijn veel soorten messenslijpers op de markt, van simpele goedkope apparaatjes tot het grotere, professionele werk. Een echte chef gebruikt natuurlijk een aanzetstaal, maar veel beginners durven hier niet aan te beginnen.

Messenslijper

Veel messenslijpers zijn gemakkelijk in gebruik en ook zo veilig mogelijk gemaakt zodat je jezelf niet kunt bezeren. Heel handig, maar als je dat verrekte ding kwijt bent kom je nog niet ver. Ook hebben wij vaak genoeg in een vakantiehuisje gezeten met vreselijk botte messen zonder een manier om ze scherper te maken. Gelukkig is er een oplossing om messen toch scherper te maken zonder messenslijper. Alles wat je nodig hebt is een koffiekopje: iets wat iedereen in elke vakantiewoning in huis heeft.

Koffiekopje

Pak een koffiekopje of mok en houd deze op de kop. Haal nu het mes dat je scherper wilt maken er tien à vijftien keer schuin langs. Doe hetzelfde met de andere kant van het mes. Herhaal dan beide kanten met vijf keer, vier keer, drie keer en twee keer. Sluit af met elke kant nog één keer erlangs te halen. Was daarna het mes voordat je het gebruikt. Als het goed is is het mes nu een flink stuk scherper. Nog niet scherp genoeg? Herhaal de methode dan nog een keer.

Deze man laat zien hoe je te werk moet gaan:

Lees ook: Himalaya zout: is het gezonder dan andere soorten zout?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels