Jasmijn

Een jaar krijgt niet zomaar die titel

Je hebt vast weleens gehoord dat een bepaald jaar werd uitgeroepen tot ‘goed wijnjaar’. Wat zijn daar eigenlijk de criteria voor? En hoe staat het ervoor met het huidige jaar? Wij vertellen je er alles over.

Weersomstandigheden

Met name de weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer van een bepaald jaar zijn van belang voor de wijn. In de tijd dat de druiven groeien, moeten het aantal zonuren en de temperatuur goed zijn. Het allerbeste is het wanneer er ook nog eens geen vorst in het voorjaar is en er niet te vaak sprake is van regen en hagel. Daarnaast spelen mogelijk vogel- en insectenplagen en virusuitbraken een rol. Het jaar 2018 was warm en geldt daarom als goed wijnjaar. Dit jaar lijken we diezelfde kant op te gaan.

Warm met veel zon

Het jaar 2022 is tot nu toe behoorlijk warm en zonnig. Het voorjaar was mild, met weinig vorst. Hoewel de droogte op veel vlakken problemen heeft opgeleverd, is de wijnbouw er best blij mee. De druiven zijn door de zon over het algemeen snel rijp en bevatten een hoog suikergehalte. Iets waar we echter nog niets over kunnen zeggen, is wat er de laatste weken voor de oogst zal gebeuren. Die weken zijn bepalend voor het zuurgehalte van de druiven.

Temperaturen ‘s nachts

In Nederland zijn er in totaal meer dan honderdvijftig wijngaarden. Ze liggen verspreid over het hele land, maar er zijn er bijzonder veel in de Achterhoek, bij de Veluwe en in Zuid-Limburg. De oogst zal plaatsvinden in september en oktober. “De nachttemperaturen in september gaan bepalen hoeveel het zuurgehalte daalt”, aldus wijnboer Simon Crone uit Elst tegen de NOS. Volgens hem ligt de ideale temperatuur tussen de 12 of 13 graden. Zoals het er nu naar uitziet, zal september ook nog warm en zonnig zijn (zonder extreme regen). Dat is dus goed nieuws voor de wijnboeren.

Afwachten

Of 2022 uiteindelijk nou echt ‘een goed wijnjaar;’ genoemd mag worden, is pas na de oogst duidelijk. Onder andere in Noord-Limburg wordt het spannend, mede door de overstromingen van vorig jaar. Daardoor zijn veel wijnstokken beschimmeld geraakt en was er vorig jaar sprake van een slecht wijnjaar. “Er kan nog veel gebeuren. Het weer kan omslaan en vogels kunnen roet in het eten gooien, dus het is nog afwachten”, aldus wijnboer Bram van Heijningen uit Helden tegen Omroep Horst aan de Maas. We moeten dus nog een slag om de arm houden.

Lees ook: Wil je weten: dit zijn de wijnwijsheden van Rudolph van Veen

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Douglas Lopez