Wil je weten: dit zijn de wijnwijsheden van Rudolph van Veen

01 maart 2022
Fabiën

‘Het is gewoon druivensap, maar door ligging, klimaat, vakmanschap en bewaren kan het zo veel meer worden.’

Rudolph van Veen kennen we natuurlijk allemaal als de chef van 24Kitchen, maar de tv-kok heeft naast koken ook nog een andere passie: wijn. Hij drinkt wijn het liefst in de stube van zijn eigen wijnkelder én met zijn vrienden van de Weinbruderschaft. In de nieuwste Beau Monde vertelt hij alles over zijn liefde voor de drank.

Koksschool

Rudolph’s liefde voor wijn begon al op vroege leeftijd. “Op mijn twaalfde ging ik naar de koksschool, waar Meneer van Gogh ons wijnkennis bijbracht. Zijn verhalen over de wijnbouw in diverse landen vond ik heel interessant. Het klonk als een jongensboek en ik stelde me voor hoe het daar zou zijn.” Echt wijn drinken kon Rudolph toen natuurlijk nog niet. “De eerste twee jaar bleef het bij theorie, we dronken nog geen slok, maar alleen al de romantiek eromheen sprak me enorm aan. Via school mocht ik examen doen voor het SVH-wijncertificaat, maar dat kon pas vier jaar later.”

Proefclub

Daar had de kok echter iets op bedacht. “Dus ik dacht: laten we vast met wat leerlingen een proefclubje beginnen. ‘Jongens, zullen we wekelijks geld bij elkaar leggen, zodat we écht mooie wijnen kunnen proeven?’ stelde ik voor, en drie anderen zagen dat ook zitten. Op de vraag waar we het gingen doen, zeiden ze: ‘Bij jou thuis, want jij hebt een gitaar.’ Ik geloof dat zij het lachen, zingen en plezier maken interessanter vonden dan het wijnproeven.” Hoe Rudolph wijn aan het begin vond smaken? “De smaak van wijn vond ik meteen lekker, maar ook avontuurlijk en interessant. Het is gewoon druivensap, maar het fascineerde me dat het door de ligging, vakmanschap van de wijnboeren, het klimaat en ’t bewaren zoveel meer kon worden.”

Duitse wijnen

Qua favoriete wijnen heeft de tv-kok ook een voorkeur. “Duitse wijnen hadden altijd mijn voorkeur, voor mij is riesling de koningin der wijnen. In mijn werk als kok en patissier wil ik alles en iedereen bedienen, maar wijn drinken is een privézaak en dan doe ik wat ik zelf wil. De wijnen bij ons thuis zijn vooral Duits. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals champagne, omdat mijn lief dat graag drinkt. Al probeer ik haar wel aan de Duitse sekt te krijgen.”

Duitse wijn dus voor Rudolph, die dat het liefst met zijn vrienden drinkt in zijn eigen wijnkelder. “Het is grappig dat wij onze omgeving in positieve zin hebben beïnvloed. Vrienden met vooroordelen over Duitse wijn hebben bij ons de smaak en veelzijdigheid ervan ontdekt. Ik heb altijd een wijnkelder gehad, maar vanwege de verhuizing ligt de inrichting nu in de opslag. Maar ik mis ’m enorm, dus ik ga hem opnieuw opbouwen. Veel mensen hebben een heel technische wijnkelder: high-tech en geklimatiseerd. Daar heb ik niets mee, een wijnkelder mag voor mij nostalgisch en gezellig zijn, als zo’n ouderwetse herenkamer.”

Een oude chesterfield en een stube zorgen voor sfeer in de kelder, vertelt Rudolph verder. “Ik verzamel oude Werbe-plakkaten, dat is promotiemateriaal voor Duitse wijn, die hang ik aan de muren. Leuk om daar na een etentje met vrienden nog een Duits biertje met versgebakken pretzels of een glas spätburgunder te drinken en oude Duitse platen te draaien op mijn houten pick-up uit 1978. Van Heino tot Marlene Dietrich en van Udo Jürgens tot Rudi Carrell. En natuurlijk ‘Gute nacht Freunde’ van Reinhard Mey”, aldus de chef-kok.

Het hele interview met Rudolph van Veen lees je in de nieuwe Beau Monde. Vanaf morgen in de winkel verkrijgbaar!

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Lees ook: Dít is de favoriete (makkelijke) taart van tv-kok Rudolph van Veen 

Bron: Beau Monde | Beeld: Brunopress