Fabiën

En wat is het verschil precies?

Iedereen kent havermout. Een klassieker die we gebruiken voor ons ontbijt, maar ook in gebak en andere recepten. Havermout is gezond en zorgt ervoor dat je lang verzadigd bent. Maar heb je weleens van haverzemelen gehoord? Wij gaan je er alles over vertellen en vertellen je wat er gezonder is.

Supergezond

Haverzemelen zijn een stuk minder bekend dan ‘normale’ havermout. Maar wat is het nou precies? Het zijn de buitenste, eetbare velletjes van de haverkorrel. Net als havermout bevatten ze weinig vetten en is het een bron van eiwitten en vezels. Supergezond dus! Vezels helpen je cholesterol onder controle te houden en regelen de suikerspiegel. Maar ze zijn ook onmisbaar voor een goede stoelgang en zorgen ervoor dat je minder snel trek krijgt.

Oplosbaar

Het mag duidelijk zijn dat haverzemelen heel gezond zijn. Maar ja, dat is havermout ook. Dus waarom zou je haverzemelen op het menu zetten als je al havermout eet? Haverzemelen bestaan bijna voor de helft uit vezels. In 1 eetlepel van 5 gram zitten 2.22 gram vezels. Daarnaast zijn zemelen oplosbaar en vermengen zich makkelijk met andere voeding die in je spijsverteringsstelsel terechtkomt. En dat heeft dan weer vele voordelen voor onder meer je spijsvertering bijvoorbeeld. Zo zouden zemelen zorgen voor soepele ontlasting en helpen bij zowel diarree als verstopping. Ook helpt het eten van zemelen het risico op darmkanker en hart- en vaatziekten te verlagen.

Voldoende vocht

Ons lichaam beschikt niet over de nodige enzymen om de vezels te absorberen. Hierdoor worden ze via de natuurlijke weg uitgescheiden. Dat gebeurt samen met andere voedingsstoffen waarmee ze geclusterd zijn. Dankzij de haverzemelen neemt je lichaam minder suiker, vetten en calorieën op uit de voeding. Maar let op: haverzemelen hebben voldoende vocht nodig om goed te werken. Het is dus extra belangrijk om voldoende te drinken.

Drie eetlepels

Dan blijft er nog een vraag over: hoeveel haverzemelen mag je eten? Er wordt aangeraden om niet meer dan drie eetlepels per dag te nuttigen. Haverzemelen kunnen namelijk ook nuttige voedingsstoffen in je spijsverteringsstelsel opnemen. Daarnaast zijn ze vrij calorierijk. Eten met mate dus. En hoe eet je de superfood? Door de yoghurt, in melk of verwerk ze in een smoothie.

Allergenen

Haverzemelen zijn ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie. Ze zijn namelijk, net als andere haverproducten, van nature glutenvrij. Wel raden we je aan om voor de zekerheid de verpakking te controleren. Haverzemelen worden vaak verwerkt in een omgeving waar ook andere granen – mét gluten – aanwezig zijn. Je koopt de superfood in biowinkels, sommige supermarkten en online. En nog een laatste voordeeltje: de prijzen vallen heel erg mee!

Ook lekker: Recept: kruidige peer-havermoutcake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max vandaag | Beeld: Pexels