Yentl Feenstra

En wat is verder het verschil tussen de twee?

Een kiwi is een verfrissende snack waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Zowel groene als gele kiwi’s zijn favoriet bij ons, want we vinden ze allebei even lekker. Maarre, welke is nou eigenlijk het gezondst? We vertellen je welke kleur je voortaan het beste in je mandje kunt gooien. 

Twee varianten

Wie zowel een groene als een gele kiwi koopt en ze na elkaar verorbert, zal het meteen merken: de gele variant is een stuk zoeter. Hoewel ze ook qua kleur verschillen, zijn ze wel door hetzelfde geslacht ontstaan. Het zijn twee verschillende soorten van hetzelfde geslacht binnen het plantenrijk. De gele kiwi is dus niet ontstaan door het kweken, maar door de evolutie van het ‘gewone’ groene stuk fruit.

De kans dat jij vaker een groene kiwi dan een gele variant koopt, is groot. Dit heeft een duidelijke reden: de gele kiwi is niet het hele jaar door verkrijgbaar. “Van november tot en met februari zijn ze beschikbaar uit Italië, van mei tot en met september uit Chili en Nieuw-Zeeland”, is te lezen in een artikel van Het Parool over dit onderwerp.

Vitamine C

De twee kiwisoorten lijken qua uiterlijk dus op elkaar, maar zorgen voor een heel andere smaakbeleving. Welk van de twee soorten is nou eigenlijk de beste keuze als je zo gezond mogelijk wilt doen? Hoewel we de kleur groen vaak met gezond associëren, blijkt de gele variant beter voor je te zijn. Hij bevat namelijk een stuk meer vitamine C dan de ‘gewone’ groene kiwi. Toch is ook die variant zeker niet slecht voor je. “De gouden kiwi is hier het vitamine C-bommetje, met 135 milligram per 100 gram. Meer dan de groene dus, maar ook daar is het gehalte – 79 milligram per 100 gram – behoorlijk hoog”, aldus Renger Witkamp (hoogleraar Voeding aan de Wageningen University) tegen Het Parool. Wij gaan er binnenkort zeker weer een paar inslaan!

Lees ook: Aha! Hieraan zie je of een kiwi rijp genoeg is om te eten

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Tips en weetjes | Beeld: Pexels