Sanne

Er is een verklaring voor én een manier om het thuis net zo lekker te maken

We genieten elke dag van lekker eten, maar op vakantie is het altijd nét iets lekkerder dan thuis. Een pizza bij de pizzeria in een Italiaans dorpje smaakt namelijk heel anders dan wanneer je ‘m zelf maakt. Hoe kan het toch dat we eten en drinken op vakantie vaak lekkerder vinden? Er is een, best wel logische, verklaring voor. 

Zit in je hoofd

Ben je thuis aan de slag gegaan met een gerecht dat je op vakantie hebt gehad en valt het enorm tegen? Je bent zeker niet de enige. Anti-dieetcoach Judith Roelvink legt in gesprek met Omroep Brabant uit dat het niet aan het eten ligt. Volgens haar zit het vooral in je hoofd. Op vakantie ben je in een andere omgeving en is er vaak een ‘niets moet, alles mag’-mentaliteit. Dat zorgt er volgens Roelvink voor dat je het eten anders ervaart dan thuis.

Ook wordt koken op vakantie leuker gemaakt dan thuis. “Dan nemen we er vaak de tijd voor en gaan we naar een leuke buitenlandse supermarkt of markt voor de boodschappen. In Nederland doen we dat niet, want dan hebben we het druk. Eten en koken is dan iets wat moet.”

De tijd nemen

Een andere factor is dat we op vakantie meer tijd nemen voor het eten. Volgens Roelvink proeven we de smaak van het eten en drinken daardoor beter. “Je eet bewust, dus dan smaakt eten heel anders. Je proeft dan opeens de smaken en kruiden die erin zitten. Als je langzamer eet, merk je ook sneller dat je vol zit. Dat staan we onszelf niet toe in Nederland.” Door met meer aandacht te eten, zorg je er dus al voor dat het je beter smaakt.

Daarnaast heeft smaakexpert Bob Cramwinckel een handige tip, die hij met De Telegraaf gedeeld heeft. Hij vertelt dat het goed werkt om thuis tijdens het eten vakantieherinneringen op te roepen. Dat zorgt ervoor dat je die lekkere smaak opnieuw kunt ervaren. Wij gaan het zeker proberen!

Lees ook: Welk apparaat is het meest zuinig: de airfryer, frituurpan of oven?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Pexels