Rowan Hattu

Eindelijk het verlossende antwoord

We houden allemaal wel van een heerlijk stukje chocola, toch? De een houdt van melkchocolade, de ander van hazelnoot of pure chocolade. We horen steeds vaker dat mensen pure chocolade eten als ze zin hebben om iets te snacken, omdat dit ‘gezonder’ zou zijn dan melkchocolade. Maar is dit wel zo?

Gezondheidseffecten

Veel mensen eten een stukje pure chocolade omdat het goed zou zijn voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast zou het helpen om diabetes te voorkomen en het stressniveau te verlagen. Toch klopt dit niet helemaal. Prof. Brouwer (hoogleraar Voeding voor Gezond Leven aan de Vrije Universiteit) vertelt namelijk dat dit niet zo gezond is als we denken. “Af en toe chocolade eten kan prima in een verder gezond eetpatroon, maar verwacht niet teveel van die zogenaamde gezondheidseffecten.”

Antioxidanten

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er in cacao antioxidanten genaamd flavanolen zitten. Deze antioxidanten lijken een gunstig effect op je hart en bloedvaten te hebben en zouden diabetes kunnen voorkomen. Het is echter nog niet duidelijk in welke hoeveelheid en welke chocola precies zorgt voor een gunstig effect.

Volgens Brouwer zorgen de andere ingrediënten in chocolade er juist weer voor dat het de andere kant op kan gaan. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zit er in chocola vaak een mix van verzadigde vetten en suikers, wat de kans op diabetes dus ook weer verhoogt. Chocolade met een hoge hoeveelheid flavanolen kunnen dus niet op tegen de gezondheidseffecten. “Je moet het dus niet voor je gezondheid gaan eten”, aldus Brouwer.

Antwoord

Maar nu het antwoord op de brandende vraag: is pure chocolade gezonder dan melkchocolade? Laten we onze checklist afgaan. Pure chocolade bevat minder suiker dan melkchocolade, maar wel meer cacao en vet. Volgens de Consumentenbond is pure chocolade dus een stuk vetter dan melkchocolade. En als we dan weer naar de vetpercentages kijken, heeft pure chocolade gemiddeld veertig tot vijftig procent vet, terwijl dat bij melkchocolade een derde is. Ook de calorieën die in beide chocoladesoorten zit, is nagenoeg gelijk.

Conclusie? Pure chocolade is niet perse gezonder dan melkchocolade. Vind je het belangrijk om op het suikerpercentage te letten? Dan moet je voor pure chocola gaan. Let je juist op het vetpercentage? Dan moet je kiezen voor melkchocola. Maar het belangrijkste: kies vooral wat jij het lekkerste vindt.

Lees ook: Welk apparaat is het meest zuinig: de airfryer, frituurpan of oven?

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Tetiana Bykovets