Fabiën

Het heeft in principe geen zin

Wanneer de houdbaarheidsdatum van eten is verstreken zijn we meestal niet te bang om het na 1 of 2 dagen alsnog op te eten. Soms ruiken we aan het product om te bepalen of het nog goed is of niet. Toch kun je dit beter niet doen, omdat dit helemaal niet schijnt te werken. Experts leggen uit hoe het zit.

Geur

Wanneer er schimmel op ons eten zit gooien we het meteen weg, maar wanneer dat nog niet aan de orde is ruiken we vaak even om te kijken of het eten nog geschikt is om te consumeren. Sommige producten kun je namelijk nog prima eten – mits de verpakking dicht is. Was de verpakking al geopend? Dan is de kans groot dat je het na de houdbaarheidsdatum niet meer kunt eten. Hoe je dat kunt checken? Niet door te ruiken dus, zo lezen we bij Libelle waarin voedingswetenschapper Kristen Gibson het uitlegt in een interview met Huffpost. “Er is geen enkele manier om te ruiken dat een voedingsmiddel niet meer veilig is. Je kan alleen ruiken dat de kwaliteit is afgenomen.”

Kwaliteit

Volgens de wetenschapper kun je dus alleen ruiken dat de kwaliteit minder is, maar een afgenomen kwaliteit kan geen ziekte veroorzaken. “Ik zou het niet eten als ik zou ruiken dat de kwaliteit veranderd is, omdat ik denk dat dat geen plezierige ervaring zou zijn. Maar het zou me in principe niet ziek maken, er kan geen infectie of iets dergelijks door ontstaan. De kwaliteit van bijvoorbeeld melk wordt anders door micro-organismen. Daardoor ontstaan klontjes, die wij onplezierig vinden om te drinken. Terwijl het proces waardoor de klontjes ontstaan juist ook gebruikt wordt om yoghurt of kaas van te maken, wat we wel lekker vinden.”

Salmonella

Ook voedingswetenschapper Martin Wiedmann bevestigt dat ruiken niet de juiste manier is om te checken of voedsel nog goed is. “Je kan de organismen in eten die ziekte veroorzaken niet proeven of ruiken”. Virussen als salmonella zijn onvindbaar voor mensen door te kijken of te ruiken. Duidelijk!

Echter, wanneer je eten er niet meer lekker uitziet of vreemd ruikt, is het altijd verstandig om dit voor de zekerheid toch niet meer op te eten.

Lees ook: Houdbaarheidsdatum voorbij? Deze producten kun je ook daarna nog eten

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Libelle | Beeld: Pexels