Je smaakpapillen weten het beter dan de kalender

Wist je dat sommige producten niet meteen in de kliko hoeven als de houdbaarheidsdatum verlopen is? De houdbaarheidsdatum is vaak een indicatie, maar hoeft niet meteen te betekenen dat je voedsel daarna bedorven is. Sommige producten kun je namelijk nog prima eten – mits de verpakking dicht is. We vertellen je er alles over! 

Vertrouw je smaakpapillen

Het lijkt misschien gek, maar sommige producten kun je ook eten als de aangegeven datum verlopen is. In sommige gevallen tot zelfs twee maanden later. Ziet het product er nog goed uit? Ruikt het niet gek? Smaakt het nog goed? In dit soort gevallen kun je beter je smaakpapillen gebruiken dan de kalender.

Lang houdbare producten

Er bestaan producten die onbeperkt houdbaar zijn, zoals honing. De houdbaarheidsdatum staat er alleen op, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent verplicht een datum op hun producten te zetten. Naarmate de tijd vordert wordt de kwaliteit van honing wel minder. Dit komt door de enzymen die afnemen. Zie de lang houdbare producten hieronder!

  • Meel en droge koekjes
  • Muesli en cornflakes
  • Pindakaas en hagelslag
  • Chips, zoutjes en pinda’s
  • Gedroogde bonen
  • Blikgroenten
  • Honing, ahornsiroop
  • Fritessaus, mayonaise, mosterd en ketchup
  • Olie, frituurvet, instant poeder en vet
  • Gesteriliseerde melk en vla
  • Alle soorten rijst, behalve zilvervliesrijst

Houdbaarheidsdatum verlengen

Wanneer je langer wilt genieten van producten, dan kun je ook zelf een handje helpen door het te conserveren. Dit doe je door het te fermenteren, roken, wecken, verhitten of door conserveermiddelen toe te voegen. Bij conserveren worden ongewenste micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen, gedood of wordt ervoor gezorgd dat ze niet groeien. Hierdoor bederven de producten minder snel en word je er niet ziek van. Handig!

Lees ook: Seizoensfruit: deze 5 dingen wist je nog niet over de aardbei

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Voedingscentrum, ELLE Eten | Beeld: Pexels