We kunnen de afwas niet leuker maken, wel makkelijker

De een maakt het niet zo veel uit, de ander stelt de afwas zo lang mogelijk uit. Helaas is dit laatste niet zo slim, aangezien je dan alleen maar meer werk maakt omdat etensresten hard worden en de afwas zich maar blijft opstapelen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een handige machine genaamd de vaatwasser, maar helaas heeft niet iedereen ruimte voor een in huis. Daarom moeten we toch met spons of borstel in hand aan de slag. Wij geven tien tips om de afwas zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Volg deze tien tips op om de afwas zo klein mogelijk te houden.

1. Bijhouden

De belangrijkste tip die we mee kunnen geven is: bijhouden! Was tijdens het koken kleine kommetjes en snijplanken af die je niet meer nodig hebt. Was ook meteen een ontbijtbordje of yoghurtkommetje af in plaats van het in de gootsteen te zetten. Kost een paar seconden in plaats van minuten als je het laat opstapelen. Als je zoveel mogelijk tijdens het koken en dus vóór het eten afwast, lijkt de taak na het eten niet meer zo groot en zal je het sneller afmaken.

2. Opruimen

Puilen jouw kastjes uit met serviesgoed? Heb je messen voor de hele familie, maar woon je alleen of met zijn tweeën? Wees streng voor jezelf en doneer overbodig serviesgoed. Als je alleen bent of samenwoont heb je aan vier kommetjes, vier borden, vier bekers etcetera genoeg. Wil je meer bewaren voor verjaardagen en visite? Zet dit dan in een aparte kast waar je niet dagelijks in kijkt. Zo voorkom je de neiging om voor ieder dingetje een schoon bord te gebruiken in plaats van de vieze af te wassen.

3. Schakel hulp in

Volg het ‘samen uit, samen thuis’ principe. Eet je samen? Doe dan ook samen de afwas. Dit gaat twee keer zo snel én omdat één iemand kan afdrogen terwijl de ander wast, blijft er geen vaat op het aanrecht staan. Ben je alleen, was dan af in stadia.

4. Entertainment

Zorg voor een beetje entertainment tijdens het afwassen door je laptop, iPad of telefoon neer te zetten met een Netflixserie of YouTubevideo aan. Je kunt ook en podcast of luisterboek downloaden en luisteren. De tijd zal voorbij vliegen en van een podcast kun je ook nog wat opsteken!

Lees de andere zes tips op pagina twee.

Pagina 1/2