Deze 10 dingen mag je niet in de koelkast bewaren

Tjitske

Deze dingen hoor je niet in de koelast te bewaren

We zijn eigenlijk allemaal opgegroeid met een koelkast en kunnen ons dus niet meer een leven zonder voorstellen. Spullen blijven veel langer vers dankzij het koelapparaat, waardoor we vlees, groente en zuivel veel langer kunnen bewaren. Toch hoort niet alles in de koelkast thuis. Deze tien dingen moet je bijvoorbeeld niet in de koelkast bewaren.

Toch stoppen veel mensen dit wel in hun koelkast.

1. Honing

Honing is eigenlijk voor altijd houdbaar dankzij het hoge suikergehalte. Doe honing niet in de koelkast, want dan kristalliseert het en wordt het onbruikbaar. Bewaar het liever op een donkere plek waar de temperatuur altijd gelijk blijft, dus gewoon in de kast.

2. Brood

Vind je bevroren brood ontdooien te veel moeite en is je oplossing om het dan maar in de koelkast te bewaren? Doe maar niet, want door de kou droogt het brood ontzettend uit waar het niet lekkerder van wordt. Bewaar het gewoon in de kast of doe het toch in de vriezer.

3. Koffie

Koffie hoort niet in de koelkast thuis! Koffie moet droog bewaard worden, omdat het anders zijn smaak verliest en zelfs kan gaan schimmelen. Daarbij kan ander eten in de koelkast ook zijn smaak verliezen als je er koffie in bewaart. De meeste koffie is vacuüm verpakt en kun je dus lang bewaren. Doe open koffie in een afsluitbare pot in de voorraadkast.

4. Olijfolie

Olijfolie hoort gewoon in de kast of op het aanrecht. Doe je het in de koelkast, dan zal de olie stollen en in een harde en troebele substantie veranderen. Olie is lang houdbaar op kamertemperatuur.

5. Knoflook

Knoflook hoort niet thuis in de koelkast, omdat het door het vochtige klimaat kan gaan schimmelen. Ook zal de knoflook sneller spruiten schieten. Bewaar knoflook daarom gewoon in de kast.

6. Ui

Net als knoflook kun je ui ook beter niet in de koelkast bewaren. Ui wordt er zacht van en gaat snel schimmelen. Bewaar het ook niet samen met aardappelen, want hierdoor gaat aardappel vreemd smaken en gaan ze sneller rotten. Ui kun je prima samen met knoflook in de kast bewaren.

7. Aardappelen

Door de kou in de koelkast wordt het zetmeel in aardappelen omgezet in suiker. Hierdoor worden de aardappelen melig en zoet. Dat komt de smaak niet ten goede, dus je kunt ze beter in de kast bewaren op een droge, koele plek.

8. Avocado’s

In de koelkast rijpen avocado’s niet meer verder. Stop daarom vooral geen harde avocado’s in de koelkast, want hier blijven ze hard. Is de avocado juist perfect rijp? Doe hem dan wel in de koelkast zodat-ie niet verder rijpt.

9. Tomaten

Tomaten worden er niet lekkerder op in de koelkast. Ze verliezen er namelijk smaak en ook de textuur wordt er niet beter van. Bewaar ze in de fruitmand en ze blijven lekker zoet.

10. Basilicum

Basilicum kun je het beste als een soort bosje bloemen in een glas water bewaren, of gewoon in de aarde als je een plantje hebt. Als je verse basilicum in de koelkast legt neemt het smaken van ander eten op. Zul je net zien dat jij salami in de koelkast hebt liggen…

Lees ook: Hier dient het kleine gaatje in de steel van de koekenpan voor

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle Eten | Beeld: Kookfans