Redactie Kookfans

Zo voorkom je een hele hoop ellende…

Natuurlijk associëren we voedselvergiftiging vooral met vies water drinken op vakantie. Of misschien met dat ene restaurantje waar de steak tóch niet helemaal goed gebakken was. Maar ook thuis schuilt een ongeluk in een klein hoekje. Zo voorkom je dat je per ongeluk een voedselvergiftiging oploopt! 

Voedselvergiftiging voorkomen

Een heel belangrijke tip tegen voedselvergiftiging is het goed instellen van de temperatuur van je koelkast. Hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie (een hele mond vol) Marcel Zwietering legt uit bij het AD dat de ideale temperatuur rond de 4°C ligt. “Bij een lagere temperatuur kan de koelkast op bepaalde plekken gaan vriezen, waardoor producten aan de wand kunnen plakken of de melk bevriest”, deelt hij. Ook waarschuwt hij voor koelkasten die geen temperatuuraanduiding gebruiken: “Vooral oude koelkasten hebben een draaistand. Daar betekent een hoge stand vaak meer koelen. Acht betekent dan dus sterk koelen en niet acht graden, en twee betekent weinig koelen.”

Slim indelen

Ook maakt het uit wáár in de koelkast je je eten bewaart. Zo raadt Zwietering aan om vlees en vis op de koudste plek in de koelkast te bewaren. “Net boven de groentela. In de groentela is het weer net wat warmer.” Ook legt Zwietering uit dat het laag in de koelkast bewaren van vlees en vis een ander voordeel heeft. “Zo voorkom je ook dat de vloeistof die wel eens uit de verpakking druipt andere producten besmet.”

Professioneel organizer Esther van Dijk legt uit hoe je de rest van je koelkast het beste in kunt delen. In de groentela zelf bewaar je natuurlijk groente en fruit. De middelste en bovenste planken zijn het meest geschikt om bijvoorbeeld geopende potten conserven en zuivelproducten te bewaren. In de deur komen ten slotte geopende pakken en flessen melk of frisdrank, eieren, bakboter en potjes en flesjes met sauzen.

Bewaaradviezen

Ook raadt Zwietering aan om goed op te letten op de uiterste houdbaarheidsdata. Vooral bij vleeswaren kan dit een flink verschil maken. Hij legt uit: “Je kunt ham bijvoorbeeld kopen in een verpakking waarop ‘bewaard onder beschermde atmosfeer’ staat. Dan zit er minder zuurstof en meer CO2 in de luchtsamenstelling, dat remt de bacteriën.” Maar als je de ham vers van de slager haalt, dan gaat dat weer anders. “Tussen die twee zit een groot verschil, want het versproduct is ongeveer vijf dagen houdbaar en het andere product vaak wel 25 dagen”, deelt hij bij het AD.

Schoonmaken

En ten slotte: schoonmaken. Voor niemand is het schoonmaken van de koelkast een leuk klusje, maar het hoort er nu eenmaal wel bij. “Maak je koelkast eens per twee maanden goed schoon door alles eruit te halen, ook de plankjes, lades en bakjes”, vertelt Van Dijk. “Tussentijds is het voldoende om er af en toe een doekje doorheen te halen om de plankjes af te nemen.” En het beste moment voor die grote schoonmaak? Dat is vlák voor je je weekboodschappen gaat doen, deelt ze. Dan is je koelkast namelijk op z’n leegst.

Lees ook: Handig: stappenplan voor het schoonmaken van de oven

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD.nl | Beeld: Pixabay