Het beste nieuws? Waarschijnlijk eet je ze al regelmatig!

De wetenschap ontdekt steeds meer over de krachtige eigenschappen van sommige voedingsmiddelen. Zo blijken – onder andere – deze vier alledaagse ingrediënten een ontstekingsremmende werking te kunnen hebben. En dat is niet alleen handig als je met een klein wondje rondloopt, het kan ook je algehele gezondheid bevorderen.

Ontstekingen in het lichaam

Acute ontstekingen zijn een vrij normale reactie van het lichaam. Het is vervelend, maar heeft wel een beschermende functie. De zaak verandert echter als we het over chronische ontstekingen hebben. Die kunnen namelijk ernstige gezondheidskwaaltjes tot gevolg hebben, zoals hartziekten, bepaalde vormen van kanker, luchtwegaandoeningen, artritis en Alzheimer. Wat we op het menu zetten, kan invloed hebben op de ontstekingen in ons lichaam.

Voeding vermijden

Bepaalde voedingsmiddelen, waarvan we al weten dat ze niet supergezond zijn, kun je beter niet te vaak eten. Bewerkt vlees, toegevoegde suikers en verzadigde vetten zijn daar een voorbeeld van: zij kunnen namelijk een negatief effect hebben op chronische ontstekingen. Gelukkig is er ook goed nieuws. Sommige voedingsmiddelen helpen juist ontstekingen tegen te gaan. We zetten er een paar voor je op een rijtje.

1. Paddenstoelen

Paddenstoelen zitten bomvol antioxidanten en zijn een goede bron van selenium, een essentieel mineraal met een krachtige ontstekingsremmende werking. Vooral Shiitake-paddenstoelen zijn echte gezondheidshelden. Die zijn namelijk ook rijk aan bepaalde polysachariden, die weer in verband worden gebracht met verminderde ontstekingen en die het immuunsysteem kunnen steunen.

2. Uien

Een ui voelt zich in bijna ieder gerecht wel thuis, dus we zetten hem vaak op tafel. En dat is maar goed ook, want de antioxidanten in ui zouden ook ontstekingsremmend werken. Hetzelfde geldt trouwens voor knoflook. We wisten al dat de twee goed samen gaan, maar nog niet dat het ons ook een gezondheidsboost oplevert!

3. Tofu

Vandaag de dag hebben mensen die het vlees af en toe laten staan een enorm ruime keuze aan vleesvervangers. Toch is het niet zo’n gek idee om het af en toe simpel te houden en tofu op het menu te zetten. Tofu en andere sojaproducten zijn namelijk rijk aan isoflavonen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat dit stofje een ontstekingsremmende werking heeft.

4. Tuinkers

Heb je weleens tuinkers gegroeid in de vensterbank? Het schiet zó de lucht in en je hebt een lekkere toevoeging voor aan je gerechten. Maar nog een goede reden om tuinkers te kweken (of gewoon te kopen) is zijn ontstekingsremmende werking. In Azië wordt het plantje dan ook al eeuwenlang ingezet tegen reumatische klachten. Uit recent onderzoek blijkt dat dit volkomen terecht is, omdat het inderdaad een medicinale werking kan hebben.

Lees ook: Lekker én gezond: 5 redenen om vaker kokosnoot te eten

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Real Simple, Mens en Gezondheid | Beeld: Pexels