Deze kleine zaadjes zijn gezonder dan je denkt!

Tegenwoordig eten we een stuk minder zonnebloempitten in vergelijking met een aantal jaren geleden. Destijds werden de kleine zwart omhulde zaadjes gepeld en hadden mensen hier een ware dagtaak aan. Als we kijken naar de vele gezondheidsvoordelen die deze zaden hebben, zou je ze direct weer toevoegen aan je voedingspatroon. Wij zetten de vijf grootste voordelen van zonnebloempitten op een rijtje.

Voeg ze eens toe aan je ontbijtgranen, eet ze als tussendoortje of gebruik ze als topping voor een salade of soep.

1. Voedingswaarde 

Net als hennepzaden, lijnzaad en chiazaad, bevatten zonnebloempitten ook veel ijzer. Daarnaast zitten ze ook nog eens boordevol gezonde vetten, vezels en plantaardige eiwitten. Wel bevatten de kleine zaden in verhouding veel calorieën, zo’n 97 calorieën per eetlepel, ze zijn dus wel erg gezond.

2. Verbetert het geheugen

Zonnebloempitten zitten vol met vitamine E. Laat deze vitamine en antioxidant nu net zeer bevorderend voor de hersenen zijn. Ook zit er in deze zaden choline, wat ook een zeer belangrijke rol speelt voor het geheugen.

3. Vult ontbrekende voedingsstoffen aan

De zaden van zonnebloemen worden geoogst en gedroogd. Diëtiste en woordvoerster van de Academie voor Voeding en Diëtetiek, Sonya Angelone, legt uit dat zonnebloempitten een hele goede bron van vitamine E, magnesium en selenium zijn. “Het zijn voedingstoffen die vaak ontbreken in onze voeding”, legt ze aan Women’s Health uit.

4. Verkleint kans op hart- en vaatziekten

Wat een duidelijk gezondheidsvoordeel van de zaden is? Volgens diëtiste Alissa Rumsey wordt het eten van de zaden gerelateerd aan de gezondheid van het hart en de zaden kunnen het risico op hart- en vaatzieken verkleinen. De plantaardige stoffen in de zaden worden ook wel fytosterolen genoemd. Deze werken cholesterol verlagend. “Zonnebloempitten zijn een geweldige bron van vitamine E, die antioxiderende eigenschappen heeft. Vitamine E neutraliseert schadelijke chemicaliën in het lichaam en helpt ook het risico op verharding van de slagaders te verminderen”, voegt diëtiste Jessica Cording hier aan toe.

5. Verzadigend

De zaden van zonnebloemen zijn een perfecte snack. Door de vele voedingsstoffen die ze bevatten, zijn ze erg vullend. Hierdoor heb je sneller en langer een verzadigd gevoel. Eet je een handjevol zonnebloempitten gedurende de dag, dan verminder je de kans om later op de dag naar andere (ongezonde) snacks te grijpen.

Lees ook: 5x gezonde voedingsmiddelen die je dieet kunnen tegenwerken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s HealthVoedingscentrumVice Margriet | Beeld: Pixabay